Ekonomi
11 Ağu 2016 11:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:33

Meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 30 indirim müjdesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den meyve ve sebze fiyatlarında indirim müjdesi.. Tüfenkci, meyse ve sebze fiyarlarına yüzde 30 indirim geleceğini belirtti.

Meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 30 indirim müjdesi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni hal düzenlemesi ile ürün fiyatlarında yüzde 30’a varan düşüşler beklediklerini kaydetti.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile yaptığı sohbet toplantısında konuşan Tüfenkci, “Yeni düzene göre marketteki ürün künyelerinde alım fiyatı yazacak. Marketler şeffaflaşacak. Ürün nakliyesinde soğuk zincir şartı gelecek. Yoldaki kayıplar bitecek. Aracılar kaldırılacak. Bu da fiyat düşüşünü getirecek” diye konuştu.

Tüfenkci, TBMM’ye sevk edilen tarımsal ürün ile makine gibi varlıkların da bankalara teminat gösterilmesine yönelik düzenleme konusunda da “Bankalar buna sıcak bakıyor çünkü zaten Bankalar Birliği ile birlikte çalıştık. Hatta, Ziraat Bankası küçük ve büyükbaş hayvanlar ile ağaçların da kapsama alınmasını istedi” değerlendirmesinde bulundu.

''Bankalar çalışma yapsın''

Konut kredilerinde faiz indirimine yönelik de görüşlerini aktaran Tüfenkci, faizlerin düşmesiyle konut ve inşaat sektörlerinde iyileşme olacağını kaydetti. Tüfenkci, bu konuda bazı bankalardan adım geldiğini söyleyerek, diğer bankaların da bu noktada çalışma yapmasını beklediklerini dile getirdi. Tüfenkçi, “Bunu destekliyor ve teşvik ediyoruz. Faizlerin düşmesinden yanayız” dedi. Tüfenkci, 36 aylık tüketici kredisinin taksit sayısının 48 olmasının da ekonominin geldiği noktada normal olacağını ifade etti. Tüfenkci, Rusya ile düzelen ilişkilerin ekonomiye yansımalarıyla ilgili de görüşlerini aktardı.

Kayıp 1 milyar dolar

Tüfenkci, ikili ticari ilişkiler konusunda “Bu krizin 7 aylık toplam maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz” derken, krizin 7 aylık toplam ihracata etkisinin ise yüzde 1.2 olduğunu ifade etti. Bülent Tüfenkci, ağustos ayının ilk 10 günlük ihracatına bakıldığında, geçen yılın aynı dönemiyle uyumlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Tüfenkci, Ağustos ihracatında da AB ülkelerinin tatilde olması nedeniyle ufak bir düşüş olabileceğini ifade etti.

Kartta taksit 10 veya 12'ye çıkabilir

Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının normal olduğunu kaydetti.

Dün gelen taksit sayılarına kısıtın gevşetilmesi yönündeki haberleri “Hükümette bu yönde genel bir eğilim var” diye değerlendiren Tüfenkci, buna karşılık cep telefonu, bilgisayar gibi araçlara etki edip etmeyeceği noktasında net bir tutum olmadığının altını çizdi. Tüfenkci, “Cari açık noktasında kontrollü olacak. Hazine ve Bankalar Birliği de etki analizi yapıyor. Bu konu, 15-20 günde netleşir” diye konuştu. Tüfenkci, 6 olan taksit sınırının 10-12’ye kadar çıkabileceğini ancak 18, 36 gibi taksitlerin olmayacağını ifade etti.