Gündem
09 Eki 2015 09:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:33

Metal fırtına geri dönüyor!

Rize’nin Çayeli ilçesinde First Quantum Minerals tarafından işletilen ve Türkiye'nin en büyüğü olan Çayeli Bakır İşletmelerinde işçiler grev kararı aldı

Metal fırtına geri dönüyor!
Yıllık 1.3 milyon ton cevher işleme kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük metal madeni olarak faaliyet gösteren Çayeli Bakır İşletmelerinde çalışan işçiler, Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alamayınca grev kararı aldığını duyurdu.

Rize’nin Çayeli ilçesinde First Quantum Minerals isimli yabancı bir firma tarafından işletilmekte olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde çalışan yaklaşık 500 işçiyi kapsayan görüşmeler sonuçsuz kalınca sendika 6356 sayılı yasa çerçevesinde ‘grev uygulama’ kararı aldığını duyurdu. Grevin 30 Ekim tarihinde başlamalsı beklenirken işletmenin  de grev karanının hayata geçirilmesi ile lokavt kararı alıp uygulayacağı öğrenildi.

1983 yılından bu yana faaliyet gösteren Çayeli Bakır İşletmeleri’nin tüm hisseleri 2013 yılında yabancı yatırımcılara satılmıştı. 134 hektar alanda maden arama ve çıkartma ruhsatını elinde bulunduran işletme 20 milyon ton cevher işleme kapasitesine ulaşmış durumda. Türkiye’deki metal madenlerinin 3/1 kapasiteni elinde bulunduan Çayeli Bakır İşletmeleri 2013 yılında gerçekleştirdiği 249 milyon 838 bin dolarlık ihracatla sektörde 1‘inci sırada yer aldı.