Ekonomi
09 Ara 2015 11:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:53

Merkez Bankası Başkanı, 2016 para politikalarını açıklıyor

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, '2016 Yılında Para ve Kur Politikası' sunumuna başladı.

Merkez Bankası Başkanı, 2016 para politikalarını açıklıyor
İşte Başçı'nın konuşmasından satır başları:

*Bu toplantıda herhangi bir politika sinyali vermiyoruz. Sadece politika araçlarını tanıtıyoruz.

*TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarı sağlamaktır. 2016-2017 yılları için olduğu gibi 2018 yılı enflasyon hedefi de orta vadeli program hazırlık sürecinde hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlenmiştir. TCMB’nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korundu.

*Enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibariyle yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puan dan fazla farklılaşması durumunda, yıl içinde enflasyon raporu ile yıl sonunda hükümete açık mektup olarak açıklanacak.

2018 ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5

*Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecektir. Alınmakta olan tedbirler ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır. 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir.

*Kararlı para politikası duruşu enflasyonu düşürmekte temel belirleyici olmuştur. Yüzde 5'e ulaşmak için 3 puan civarında bir çaba gerekiyor. Enflasyonu önce yüzde 6.5'e indirmek, daha sonra da yüzde 5.5 ve yüzde 5'e ulaşmak şeklinde bir plan var, hükümetle bu konuda mutabıkız.

'CARİ DENGE YAZ AYLARINDA ARTIYA GEÇECEK'

*Cari işlemler ile ilgili çok güzel bir iyileşme var, bu konuda endişelerimiz azaldı. Cari denge yaz aylarında artık artıya geçebilecek ancak kış aylarında eksi devam edecek. Cari açık enflasyon önünde engel olmaktan çıktı. Cari açıkta mevsimsellikten arındırılmış 3 aylık trendin 2 milyar dolar civarında olduğunu görüyoruz. 12 aylık cari açık hızlı bir şekilde onu takip edecek ve iyileşmeye devam edecek.

'BOTAŞ'IN TALEBİ MARTTAN İTİBAREN AZALIR'

*Rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranı dış borç vadelerinin uzaması ile iyileşebilecektir. Uzun vadeli borçlanma cazip olmaya devam edecek. Bankacılık sektörünün yurt dışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesi uzamaktadır, 2013'te 44 ayken şu anda 50 ayın üzerine geldi, daha da uzama eğilimi var.

*BOTAŞ'ın ihtiyacı geçen yıl yarı yarıya düştü. BOTAŞ'ın mart ayından itibaren talebinin iyice azalacağını tahmin ediyoruz.

'İLK ÇEYREKTEN İTİBAREN DÖVİZ REZERVLERİNDE ARTIŞI GÖREBİLİRİZ'

*İlk çeyrekten itibaren döviz rezervlerinin kendisinde de bir artış görebiliriz, çok hızlı değil ama ılımlı bir artış söz konusu olabilir, biraz şartlara bağlı.

*Cari açıkta toparlanmanın 4 ana faktörü: Kamuda uygulanmakta olan mali disiplin, özel sektör hane halkında basiretli borçlanma eğilimi, petrol fiyatları ve ihracatımız. İhracat ile ilgili iyi haber şu anda Avrupa'dan geliyor. Bu faktörün 2016 yılında da devam etmesini bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ ENFLASOYNA ETKİSİ 1.5 PUAN

*Para politikası enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumaktadır.

*Asgari ücret artışının enflasyona etkidi 1.5 puan olacak.

*Hükümet programındaki 'araç bağımsızlığı' ifadesi Merkez Bankası kanunuyla uyumlu.

*AB'nin 17. faslında banka meclis üyelerinin süresinin 5 yıl olması var, bizde şu an 3 yıl.

'RUSYA ETKİSİNİN ENFLASYONU DÜŞÜRÜCÜ ETKİ YARATMASINI BEKLİYORUZ'

*Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşündeyiz, AB müktesebatında bu hedefi Merkez Bankası belirliyor, biz bu konuda acele etmeyeceğiz.

*Rusya’nın etkisinin bu ay için meyve-sebze tarafındaki etkisiyle enflasyonu düşürücü bir etki yaratmasını bekliyoruz.

FED FAİZ ARTIRIRSA MERKEZ'İN HAMLESİ NE OLACAK?

*Fed faiz artışı yaparsa ertesi gün YP zorunlu karşılıklara müdahale edebiliriz.

Milliyet