Konut Haberleri
17 Ara 2015 08:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:54

Mercedes'e de Volkswagen suçlaması

Çevreciler Mercedes'in bir modelinde yasal sınırın üstünde emisyon değerleri bulunduğunu iddia etti

Mercedes'e de Volkswagen suçlaması
Alman çevre lobi grubu DUH, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mercedes'in 200 CDI dizel modelinde nitrojen oksit (NOx) değerlerinin Avrupa'daki yasal sınırların oldukça üzerinde olduğunu savundu.
Mercedes'in üreticisi Daimler ise Mercedes C Sınıfı 200 CDI modeliyle ilgili test sonuçlarının tartışılabilir olduğunu belirterek aracın Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretidiğini vurguladı. Şirket ayrıca iddiaların itibarını sarsması durumunda hukuki yollara başvuracağını açıkladı.

DUH'un iddialarına karşı çıkarak test koşullarının net olmadığı için tartışmalı olduğunu söyleyen Daimler sözcüsü; "Hangi araçla, hangi sıcaklıkta ve hangi yükleme ağırlığı ile testlerin yapıldığı belirsiz" dedi.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki egzoz emisyonu testlerini manipüle ettiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren emisyon skandalı önce gözlerin Alman otomotiv üreticilerine sonra da dünya çapında tüm dizel araçlara çevrilmesine neden olmuştu.

Reuters'in haberine göre DUH daha önce de bazı üreticilere bir dizi suçlamada bulunmuştu. Ekim ayında General Motors tarafından üretilen bir Opel modelinde NOx emisyonlarının aşırı olduğunu iddia etmiş ancak iddia Opel tarafından reddedilmişti. DUH, Fransız Renault'nun da bir minivan modelinde toksik dizel emisyonlarının yasal sınırların 25 kat üzerinde olduğunu söylemişti.

Daimler Çarşamba günü yaptığı açıklamada aracın İsviçre'de AB'nin Euro-5 standartlarına uygun 2007 yılında sertifikalandırılmış teknoloji kullanılarak test edildiğini ve gerçek sürüş koşullarında alınan sonuçların genellikle bir laboratuvarda alınanlardan farklı olduğunu kabul etti.
Daimler açıklamasında ayrıca; "Yanlış beyanlar veya haksız iddialar ile firmamızın itibarının zedelenmesi durumunda yasal yollara başvurma hakkımızı saklı tutarız" dedi.
HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ