Kira
19 Kas 2013 15:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:40

Marmaray açıldı, kira fiyatları uçtu

Marmaray'ın açılmasıyla Kazlıçeşme, Yenikapı ve Üsküdar bölgelerinde emlak fiyatları büyük artış gösterdi.

Marmaray açıldı, kira fiyatları uçtu
İki kıtayı deniz altından tünelle birbirine bağlayan Marmaray, güzergahındaki emlak fiyatlarını uçurdu. Projenin açılmasıyla Zeytinburnu, Fatih ve Üsküdar'da ortalama 700 lira olan kira bedelleri 1200 liraya çıkarken, 200 bin lira değer biçilen işyerlerinin değeri de 1 milyon liralara ulaştı.

Milliyet'in haberine göre; Marmaray'ın ilk etap açılışının ardından faaliyete geçen Kazlıçeşme-Zeytinburnu, Yenikapı-Fatih ve Üsküdar-Kadıköy ilçelerinde konut ve işyeri fiyatları büyük artış gösterdi.

Emlakçılar, Marmaray güzergahındaki artışın, proje yapıma başlandığından itibaren kademeli olarak hissedildiğini belirterek bölgede kiralık ya da satılık daire ve iş yerlerinin tamamına yakınının yoğun talep gördüğünün altını çiziyor.
Suriyeliler de etkiledi

Emlakçılar gayrimenkul fiyatlarındaki artışta, Marmaray'ın yanı sıra ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İstanbul'a gelen Suriyelilerin de etkili olduğu görüşünde. Marmaray projesinin ilk etabının Avrupa yakasındaki son durağı olan Zeytinburnu Kazlıçeşme'de 32 yıldır emlakçılık yapan Erdoğan Soyluoğulları, Marmaray'ın emlak fiyatları üzerindeki etkisinin aylar önce hissedilmeye başladığını söylüyor. Zeytinburnu'nda bir diğer emlakçı Nazmi Uzun ise Marmaray'la birlikte aylar öncesinden başlayan artışın yanında Suriyeli sığınmacıların da talepleriyle ev fiyatlarının neredeyse 2 katına ulaştığını söylüyor. Uzun, "2+1 evlerin kirası 700 lirayken bugün 1200 liraya kiraya çıkıyor. Marmaray'a ek olarak Suriyelilerin kiralık dairelere yoğun talebi de kira bedellerini artırdı. Ev sahipleri önceleri Suriyelilere ev vermek konusunda tereddütlüydü ancak Suriyeliler 1 yıllık kiralarını peşin vermeye başlayınca bu ev sahiplerine cazip gelmeye başladı. Kiralık dairelerin birçoğuna Suriyeliler'den yoğun talep var" diyor.
Satılık yer yok

Kocamustafapaşa Samatya'da hizmet veren Can Emlak'ın sahibi Hakim Çakmak da Marmaray'ın etkisiyle Yenikapı bölgesinde bazı işyeri fiyatlarının 5 kat arttığını söylüyor. Çakmak, "Yenikapı bölgesinde ev kiralarından ziyade iş yerlerinin fiyatları ciddi oranda arttı. Yenikapı'da Marmaray öncesi 200 bin lira olan bazı işyerleri 1 milyona varan rakamlara alıcı buluyor. Şu an satılık yer neredeyse hiç yok" diyor.
Bekleyenler de çok

Üsküdar'da da durum Avrupa yakasından farksız. Üsküdar'da emlakçılık yapan Hüsret Temiz, birkaç ay öncesine göre 2+1 dairelerin 130 bin liradan alıcı bulduğu Üsküdar'da aynı tip dairelerin şu an için 200 bin lira dolaylarında satışa çıktığını söylüyor. Temiz, "Çok daire satıldı. Marmaray'ın etkisi kesinlikle oldu. Evlerini bekletenler de var. İnsanlar daha da değerleneceğini düşünüyor" diyor.