Ekonomi
29 Eki 2015 18:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:40

Market markalarından rövaşata!

Türkiye'de özel markalı ürün pazarı hızla büyüyor. Bilinen markalara göre yüzde 40 daha ucuz olan ve 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan bu ürünler, KOBİ'lere de fırsat yaratıyor

Market markalarından rövaşata!
Türkiye'de son yıllarda BİM'le birlikte gelişen özel markalı (market markalı ya da private label) ürün pazarı hızla büyümeye başladı. Gıdadan temizliğe, kişisel bakımdan giyime kadar birçok kategoride üretilen bu ürünler, bilinen markalara göre yüzde 40 daha ucuz. Modernleşme ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte büyük marketlerden ziyade küçük zincirlere alışveriş yapmaya giden tüketiciler, hem ucuz olduğu hem de daha kolay ulaşabildikleri için bu ürünleri tercih etmeye başladı. Bilinen markaların yıllık büyümesi yüzde 6-7 civarında seyrederken, market markalı ürünlerde bu oran yılda yüzde 20'yi buluyor.

Özel Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, Türkler'in yüzde 16 oranıyla bu grupta en çok temizlik malzemesi aldığını söyledi. Bunu yüzde 15 ile kişisel bakım ve yüzde 14 ile gıda ürünlerinin izlediğini belirten Özer, "Türkiye'de özel markalı ürün tüketimi halen gelişmeye açık. Türkiye'deki oran ortalama 15 iken Avrupa'da yüzde 40'ı buluyor. Türkiye'deki pazarın büyüklüğü 20 milyar dolara ulaştı" dedi. Özel markalı ürünlerin tüketiminde istikrarlı ve güçlü bir artış olduğuna işaret eden Özer, "Ucuz fiyatla yüksek kalite sunan bu ürünler tüketiciler ve perakende kurluşları tarafından her geçen gün biraz daha benimsenirken, pek çok KOBİ için önemli bir faaliyet ve istihdam alanı sunuyor" şeklinde konuştu. Avrupa'da ciro payı yüzde 30.6 düzeyinde olan özel markalı ürünlerin Türkiye'deki toplam ciro payı 2012'de yüzde 13.5'ti. Oran geçen yılsonu itibarıyla yüzde 15.3'e çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında ise bu pay sigara ve alkol hariç yüzde 15.9 oldu. Özer, "Yapılan araştırmalar tüketicinin bu ürünleri tercih etmesinde ucuz fiyatların önemli rol oynadığını, ancak yükselen kalite faktörünün de giderek daha fazla önem kazandığını gösteriyor" dedi.

Market markalı ürünler dünyada ağırlıklı olarak temizlik ve kişisel bakım kategorisinde tercih edilirken, Türkiye'de gıda alanında da yüksek oranda talep görüyor. Tüketicinin bu ürünlere olan talebi aynı zamanda KOBİ'lerin de iş hacimlerini artırıyor. Türkiye'de market markalı üretim yapan KOBİ'lerin sayısının bini aştığı belirtiliyor. Özellikle gıda sektöründeki üretici sayısının hızla yükseldiği ifade ediliyor.