Kent Haberleri
15 Oca 2019 11:48 Son Güncelleme: 15 Oca 2019 11:56

Markalı konutlara yabancı ilgisi artıyor

Geride bıraktığımız ay markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışlardaki yabancı payı yüzde 20'lere yaklaştı.

Markalı konutlara yabancı ilgisi artıyor

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre aralık ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 18'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlendi ve böylece yabancı yatırımcı oranı geçtiğimiz aylarda yakaladığı son iki yılın rekor seviyesine tekrar yaklaştı.

Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak (yüzde 41) 1+1 özellikteki konutların öne çıktığı kaydedildi.

Onu yüzde 38 ile 2+1 ve yüzde 12 ile 3+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 14 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar ağustos ayında yüzde 11, eylül ayında yüzde 18, ekim ayında yüzde 19, kasım ayında ise yüzde 8 oranında gerçekleşmişti. 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 yılı aralık ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışlara baktığımızda, yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye'ye ilgisinin sürdüğünü görüyoruz. Aralık ayında yabancılara yapılan konut satışları, son altı aylık ortalamanın yüzde 4 üzerine çıkarak yüzde 18 oranında gerçekleşti. Yeni konut satışlarında banka kredisi kullanım oranı yüzde 4 gibi son derece düşük bir seviyeye gerilerken, peşinatın yüzde 42, senet kullanımının ise yüzde 54 gibi yüksek seviyeye çıkması, faiz oranlarının yükselmesinin bir sonucudur. Ayrıca senet kullanımının bir ay gibi bir sürede yüzde 10 oranında artmasında, kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra proje geliştiricilerin sunduğu ödeme seçeneklerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.