Konut Haberleri
16 Tem 2014 23:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:31

Mantolamada yeni yöntem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek ve vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere genelge gönderecek.

Mantolamada yeni yöntem!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hızla yayılan mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek ve vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere genelge gönderecek. Ayrıca yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi de istenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binalarda enerji verimliliğini artırmak için teşvik ettiği mantolama işlemlerine yeni düzenlemeler getiriyor.

Bakanlık, vatandaşların afetlere karşı güvenli yapılarda yaşamasını temin etmek için mantolama sistemlerini mercek altına aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere genelge gönderecek. Gönderilecek genelge ile bundan sonra yapı denetim firmaları şantiyeye geldiğinde firmadan yangın deney raporu istenecek.
Yangın Yönetmeliğine göre dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması zorunlu kılınıyor.

Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemiiçin artık yangına dayanıklılık deneyi de istenecek.

Binaya mantolama yaptıran müteahhit kullanacağı ısı yalıtım malzemesi, yapıştırıcı, dübel, sıva filesi, sıva gibi malzemeleri ayrı ayrı temin edip tüm sistem için deney yapılmaksızın uygulama yapabiliyordu. Artık vatandaş, mantolama yaptırmak istediğinde, yalıtım firmasınca tüm sistemin deneylerinin yaptırıldığının belgelendirilmesi gerekecek.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Günümüzde binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamaları oldukça yaygınlaşmaya başladı. Piyasada mantolama olarak tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva ve üzerine mineral sıva ve boya uygulaması ile oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması gerekiyor” dedi.