Sektörel
17 Mar 2013 14:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:18

Maliye takipte! Kira geliri faturalardan tespit edilecek!

Maliye Bakanlığı, kira gelirini gizleyen veya eksik beyan eden ev sahiplerini faturasından bulacak.

Maliye takipte! Kira geliri faturalardan tespit edilecek!

 

 
 
Maliye bakanlığı kira gelirini gizleyen veya eksik beyan edenlerin peşine düştü. Bu doğrultuda elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden bütün abonelerin bilgilerini alan maliye bakanlığı gelir idaresi başkanlığı, bu bilgileri kira gelirinin beyan edilip edilmediğini anlamakta kullanacak.
Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden bütün abonelerin bilgilerini alan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bu bilgileri kira gelirinin beyan edilip edilmediğini anlamakta kullanacak. Gelen veriler çapraz kontrolden geçirilerek ev sahiplerinin beyan durumu ve vergiyi doğru tutar üzerinden ödeyip ödemediği kontrol edilecek.
Bilgi gönderimi için elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine 14 Mart 2013 tarihine kadar ilave süre tanınmıştı. Nisan ayından itibaren ise dağıtım şirketleri tüm yeni aboneleri aylık olarak İdare'ye bildirecek.
Gelen bilgiler doğrultusunda denetim ve inceleme yapılacak. İdare medya ilanlarıyla mükellefe ‘verginizi tam ödeyin' uyarısında bulunmayı da sürdürecek.
Ev sahiplerinin elde ettiği kiranın vergiye tabi olabilmesi için yıllık kira gelirinin 3 bin liranın üzerine çıkması gerekiyor. Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2012 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin lira olarak belirlendi.
Bu tutarın üzerinde kira geliri elde eden kişi beyanname vermezse ödemesi gereken verginin iki katı ceza ile karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca beyanname vermediği için özel usulsüzlük cezası da kesiliyor.
Eğer ev sahibi kira geliri elde ettiği halde beyanname vermediyse 3 bin liralık istisna tutarından da faydalanamıyor. Tespiti halinde beyanname vermeyenlerden geriye dönük olarak 5 yıllık vergi borcu faiziyle birlikte cezalı olarak tahsil edilecek.
 
CİHAN