Ekonomi
27 Haz 2015 13:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:52

Maliye Bakanlığı'ndan önemli açıklama!

Maliye Bakanlığı, transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonuna ilişkin uygulanacak KDV istisnasının usul ve esaslarını belirledi.Enerji Bakanlığı buna göre belge verecek.

Maliye Bakanlığı'ndan önemli açıklama!
 Buna göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı transit petrol boru hattı projesinin bu istisna kapsamında olduğuna ilişkin bir belge verecek. İstisnadan, söz konusu belge sahipleri yararlanabilecek
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, ilgili kanunda yapılan değişiklikle transit petrol boru hattı projelerinin inşa ve modernizasyonuna ilişkin uygulanacak KDV istisnasının kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlığın yetkili olduğu hatırlatıldı.
Buna göre, söz konusu istisna hükmünün uygulanabilmesi için 7 Nisan 2015 tarihinden önce usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş bir milletlerarası anlaşma olması, bu anlaşmanın Petrolün Boru Hatları ile Transit Geçişine Dair Kanun kapsamında bulunması ve milletlerarası anlaşmada inşa ve modernize edilecek transit petrol boru hatlarının KDV'den istisna edildiğine dair hüküm bulunması gerekecek. 
Bu şartlar dahilindeki transit petrol boru hatlarının inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere, inşa ve modernizasyona ilişkin yapılan teslim ve hizmetler, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren KDV'den istisna olacak.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI BELGE VERECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, transit petrol boru hattı projesinin bu istisna kapsamında olduğuna ilişkin bir belge verecek. İstisnadan, söz konusu belge sahipleri yararlanabilecek.
İstisna kapsamındaki projelerin inşa ve modernizasyonunu gerçekleştirenlere yapılacak teslim ve hizmetlerin, özellikle bu hatların inşa ve modernizasyonuna ilişkin olması gerekecek. 
Bu nedenle, belge sahiplerinin idari faaliyetleri ile idari bina, tesis ve teçhizatının inşası, kurulması ve işletilmesine ait mal ve hizmet alımlarına istisna uygulanmayacak. Mobilya, mefruşat ve benzeri demirbaşlar ile binek otomobili, minibüs, otobüs ve benzeri araç alımları da istisna kapsamında değerlendirilmeyecek. İstisna kapsamında değerlendirilmeyen bu alımlara ilişkin yedek parça, yakıt, tadil, bakım ve onarım masrafları ile idari hizmet birimlerinin tadil, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma giderleri ve her türlü büro malzemesi, kırtasiye, yiyecek, giyecek gibi alımlar ile temizlik hizmetlerinde de istisna uygulanmayacak.
Yapılan işin bütünü içerisinde, istisna kapsamında olmayan mal ve hizmetlerin bulunması halinde bunlar ayrıca fatura edilecek ve bu teslim veya hizmet bedelleri üzerinden KDV hesaplanacak.
İnşa ve modernizasyon işlerinde doğrudan kullanılan mal ve hizmetlere ilişkin olarak, bu işlerde kullanılan boru, yedek parça, sarf malzemesi ve benzeri mal alımları ile inşa ve modernizasyonla ilgili yapım işleri ve malların taşınmasına yönelik nakliye hizmeti ile benzeri hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecek.

SATICI MÜKELLEFE İBRAZ EDİLMESİ ŞART
Söz konusu istisna kapsamında işlem yapılabilmesi için istisna belgesinin, teslim veya hizmeti yapacak satıcı mükellefe ibraz edilmesi şartı aranacak. Mükelleflerin bu belge olmadan istisna uygulamaları halinde, uygulama nedeniyle ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden teslim veya hizmeti yapan mükellefler ile teslim veya hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumlu olacak.
Konuya ilişkin Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 34. maddesinin 7 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girdiği ancak istisna hükmünün 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetleri kapsadığına işaret edilen tebliğe göre, istisna kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun ilgili maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.
Belge sahibi mükelleflerin 1 Ocak 2014 tarihi ile istisna belgesinin alındığı tarih arasında, istisna kapsamında olan ancak KDV ödemek suretiyle temin edilen mal ve hizmetlerle ilgili, tebliğin ilgili bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde gerekli düzeltme işlemleri yapılacak. Bu düzeltme işlemleri sonucu fazla veya yersiz olarak ödenmiş vergi, satıcılara iade edilecek.