Konut Haberleri
18 Mayıs 2016 08:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:20

Maketten ev alanlar otomobil parası kadar masraf ödüyor

TÜSODER, maketten konut satışında vatandaşların daha çok masraf yaptığını ve bu konu hakkında bir düzenleme yapılması gerektiğini açıkladı.

Maketten ev alanlar otomobil parası kadar masraf ödüyor
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, maketten konut satışında noter masrafları ve konut tesliminde tapu harçlarını ödemek zorunda kalan tüketicinin neredeyse bir otomobil parası kadar ilave ücret ödemek zorunda kaldığını ve bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

6502 sayılı Tüketici Kanunu'nun 41. maddesinde brlirtildiği üzere  ön ödemeli (maketten) konut satışının tapu siciline tescil edilmesi ve satış vaadi sözleşmesinin noterde düzenlemesinin zorunluluk olduğunu belrten Hatice Kolçak,  yüksek noter ücretlerinin de pek çok inşaat firmasını hukuksuz iş yapmak zorunda bıraktığını belirtti.

Hukuksuz olarak hazırlanan sözleşmelerin de tüketicileri büyük riske soktuğunu belirten Hatice Kolçak,  inşaat firmalaırnın noter ücretini tüketici ye yüklediğini,  yüksek noter masrafını ödemekte zorlanan tüketicinin ise  satış vaadi sözleşmesini noterde düzenlemekten kaçındığını belirtti.

Ev fiyatlarının yüksekliğinin de göz önünde bulundurularak bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Kolçak,maketten satışlarda imzalanacak sözleşmede noter ücretinin kaldırılması gerektiğini ve bunun tüketicininlehine olacağını söyledi.