Konut Haberleri
21 Eki 2020 10:36 Son Güncelleme: 21 Eki 2020 10:52

Maket ev vurguncularının yakasına yapışıldı: 159 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanlığı “maketten ev” ve “ön ödemeli” konut dolantırıcılarına karşı şikayet ve denetimler sonucunda 159 milyon TL ceza kesti.

Maket ev vurguncularının yakasına yapışıldı: 159 milyon TL ceza!

Maket üzerinden ya da ön edemeli satışlarla vurgun yapanlara karşı Ticaret Bakanlığı yaptığı denetimlerde toplam 159 milyon TL ceza kesti. 

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal, 132 firmanın denetlenerek toplam 159 milyon TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.

Erdal "Tükeciler 500 TL noter sözleşme masrafından kaçtıkları için mağdur oluyorlar. Ortalama 300-400 bin TL'ye konut alıyor ama noter masrafından kaçtığı için mağduriyetinin giderilmesi de uzun bir süreç alıyor." dedi. 

Maketten ev ya da ön ödemeli konut satışı hakkında TBMM’de 2 bin kişinin imzaladığı 400 civarında şikayet dilekçesi bulunuyor. En fazla şikayet İstanbul'dan. 

Ticaret Bakanlığı maket ev dolandırılığı sorunun çözümü için bir rapor hazırladı. Raporda çözüm adımları şöyle anlatıldı: 

“Tapu müdürlükleri ve noterlikler arasında tek bir sistem kurulması, satıcı lehine kat irtifakı tesis edilmeksizin ön ödemeli konut satışına başlanmasının engellenmesi, sektör temsilcilerinin tecrübelerinden yararlanılması, bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılması ve tek teminat türü olarak zorunlu hale getirilmesi, yabancılara yönelik fuarlarda teminat altına alınmamış projelerin pazarlanmasına izin verilmemesi, şirketlere iş bitirme sınırlamaları getirilmesi.”