Sektörel
19 Ara 2012 12:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

‘Maket biterse biz de biteriz!’

Bazı projelerde vatandaşın mağdur edilmesinin ardından kısıtlama getirilen, daha sonra yeni düzenleme yapılan maketten konut satışıyla ilgili tartışma sürüyor.

‘Maket biterse biz de biteriz!’

Yaşanan sıkıntıların ve bazı projelerde vatandaşın mağdur edilmesinin ardından kısıtlama getirilen ancak daha sonra yeni düzenleme yapılan maketten konut satışıyla ilgili tartışma sürüyor.

 

Tartışmayı yorumlayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım konut sektörünün temel probleminin özkaynak ve sermaye yetersizliği olduğunu söyledi.

Projeden, yani maketten satışın engellenmesi durumunda bu sıkıntının daha da büyüyeceğine dikkat çeken Durbakayım, önerilerini şöyle sıraladı:

“Maketten satışta inşaat ruhsatı kesinlikle alınmalı, kat irtifakı kurulmalı.

Satış sözleşmesine satışa konu daire ile ilgili vaziyet planındaki yeri, yönü, katı gibi bilgiler ek yapılmalı.

250 dairenin üzerindeki projelerde numune daire yapılarak kullanılacak malzemenin ne şekilde uygulanacağı belirlenmeli.

Bu dairelerin noter nezdinde resimleri çekilerek tasdiki yapılmalı ve yine satış sözleşmesine ek yapılmalı.

Satış ofislerinde opsiyon yaptıran müşterilerin zemin etüdü, ruhsat ve prejeye dair teknik hususları rahatça inceleyebilecekleri bir bölüm olmalı.

Konut tesliminden itibaren 5 yıl boyunca Tüketici Kanunu icaplarının yerine getirilmesi için yapımcı firma ilgili bakanlığa taahhüt vermeli.

Yapılacak işin en az yüzde 75'i kadar aynı anlamda iş bitirmiş ve teslim etmiş firmaların maketten satış yapmasına izin verilmeli.

Projeden satış yapacak firmanın mali rasyoların EmlakGYO'nun hasılat paylaşımında aradığı şartlara sahip olmalı.