Ekonomi
11 Oca 2021 10:50 Son Güncelleme: 11 Oca 2021 10:59

Mağazacılar kira indirimi istiyor: 6 ay yarım kira

AVM ve cadde üzerindeki mağazalar için 6 ay süresince yarı kira indirimi isteniyor. İsteği dile getiren Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu oldu.

Mağazacılar kira indirimi istiyor: 6 ay yarım kira

Pandemiyle birlikte kapanma noktasına gelen AVM ve cadde mağazaları için 6 ay süresince yarım kira indirimi isteniyor. Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "AVM ve cadde mağazalarındaki kiralarla ilgili çözüm konusunda eksiklikler olsa bile, sorun bir şekilde çözüm noktasında bir yerlere gelebiliyor" dedi. 

Süleyman Orakçıoğlu, perakende sektöründeki krize dikkat çekerek şöyle konuştu: "Desteklerden çok geçici bir yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Şöyle ki, pandeminin süreceğinden hareketle haziran ayına kadar alışveriş merkezlerine (AVM) ciro üzerinden kira ödemesi yapılmalı ya da AVM ve cadde mağazalarında yüzde 50 kira indirim yapılmalı" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Jale Özgentürk, bugünkü köşesinde Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ile Kovid-19'un perakende sektörüne etkilerini konuştu.

Jale Özgentürk'ün 'İstihdam alarmı' başlıklı yazısı şöyle

Pandemi ekonomide büyük bir kriz yarattı ancak verilen destekler, borç ötelemeleri nedeni ile henüz zararın boyutları bilinmiyor. Türkiye salgının dışında bir de ekonomide türbülans yaşadı. Sorunları çözmek için yeni bir ekonomi yönetiminin gelmesi de faizlerin artmasına, dövizin gerilemesine neden oluyor. Hazırgiyimde Damat markası ile hem ihracat hem de perakende sektörünün önemli bir oyuncusu olan Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ile reel sektörün sorunlarını konuştuk.

- Pandemi hazır giyim ve perakende sektörlerini nasıl etkiledi?

Firmalar bütçelerini geçen yıl mart-nisan aylarında revize etmek zorunda kaldı. Sektörümüzde yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40 arasında satışlarda olumsuz etkilenme söz konusu. Ancak Türk firmalarının kriz konusunda dünyaya kıyasla daha dayanıklı olduğunu söylemek lazım. Kırk yıl içinde iki darbe beş kriz görmüş bir ülkeyiz, bağışıklık kazanmış durumdayız. Pandemi döneminde sadece İtalya’da 30 bin moda perakendesinin artık devam etmeyeceği öngörülüyor. Ülkemizde bu ölçüde bir etkilenme yok.

KİRA İÇİN DÜZENLEME
- Alınan önlemler yeterli oldu mu? Ne yapılmalı?

Sektör pandemide zarar görmekle birlikte kendi içinde bir dayanışmaya da sahne oldu. AVM ve cadde mağazalarındaki kiralarla ilgili çözüm konusunda eksiklikler olsa bile, sorun bir şekilde çözüm noktasında bir yerlere gelebiliyor. Piyasada çözüm bekleyen en önemli sorun şu: Desteklerden çok geçici bir yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Şöyle ki, pandeminin süreceğinden hareketle haziran ayına kadar alışveriş merkezlerine (AVM) ciro üzerinden kira ödemesi yapılmalı ya da AVM ve cadde mağazalarında yüzde 50 kira indirim yapılmalı. Dükkân sahipleri bunları yapmayacaksa, kiracılar tazminatsız çıkış hakkı kullanabilmeli.

- Bu süreçte kredi desteği verildi ancak bu dönemde biraz zor gibi. Faizler de yükseliyor...

KDV oranlarının indirilmesi ve kredi faizlerinin düşük olduğu dönemde krediye ulaşabilmek büyük avantaj sağladı. Kredilerin elbette geri ödemesi de söz konusu. Bu noktada da faiz desteği gerekli. Aksi takdirde krediyi yüzde 10 faiz ile alanlar geri ödemede yüzde 25 faizle karşılaşacak. Makineler durmamalı, ışıklar sönmemeli diyoruz.