Sektörel
19 Eki 2020 08:29 Son Güncelleme: 19 Eki 2020 08:46

Limak Rusya'da hedef büyüttü: 2 milyar dolar barajı aşılacak!

Limak Rusya'da hedef büyüttü. Limak Holding Kurucu Başkanı Nihat Özdemir, bu hedefi '2 milyar dolar barajını aşmak' olarak ortaya koydu. 

Limak Rusya'da hedef büyüttü: 2 milyar dolar barajı aşılacak!

Limak Rusya'da hedef büyüttü! Limak Holding Kurucu Başkanı Nihat Özdemir, bu hedefi '2 milyar dolar barajını aşmak' olarak ortaya koydu. 

Limak Rusya’da yıllardır dev projelere imza atıyor. Bölgede şimdiye kadar 1.6 milyar dolarlık proje gerçekleştiren Limak, bölgede yeni yatırımlarla yoluna devam ediyor.

Nihat Özdemir, “Devam eden toplam 900 milyon dolarlık büyüklükte 3 projemiz var. Bunları hızla tamamlayıp portföyümüze yeni projeler eklemek istiyoruz. Hedefimiz kısa sürede 2 milyar dolar barajını aşmak” dedi. 

Limak'ın son olarak aldığı 3 büyük çaplı projenin büyüklüğü 900 milyon dolar. Limak, Omsk’ta buz hokeyi salonu; Ufa’da tünel, köprü ve otoyol; Moskova’da ise konut projesi inşaatına devam ediyor. Bu yeni projelerle son beş yılda Rusya’da 1.6 milyar dolarlık büyüklüğüe ulaşıldı. 

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR

Rusya pazarına iddialı girdiklerini ve hızlı büyümeye çalıştıklarını belirten Limak Holding Kurucu Başkanı Nihat Özdemir, “Hedefimiz kısa sürede bu topraklarda 2 milyar dolar barajını aşmak. Burada aldığımız işleri hızla tamamlamak istiyoruz. Yeni projelere bakıyoruz. Pandemi döneminde Rusya’da ardı ardına müjdeleri aldık. Devletimizin Rusya’yla hem ticari hem siyasi anlamda çok önemli ilişkileri var. Rusya devlet başkanıyla bizim devlet başkanımızın çok sık görüşmeler yaparak sorunları rahat bir şekilde çözdüklerini görüyorum. Bu bizler için çok büyük bir pozitif etki yaratıyor” diye konuştu.

RUSYADAKİ TÜRK İŞADAMI İMAJINI KORUMAMIZ LAZIM

Nihat Özdemir, bir grup gazeteciyle Sibirya'ya giderek Limak'ın faaliyetlerini yerinde anlattı. Özdemir, Türk müteahhitlerinin Rusya’da çok etkili olduğunu hatırlatarak bölgede üstlendikleri projelerle Türk istihdamına da büyük katkı sağladıklarını söyledi: “Burada çok başarılı işadamlarımız var. Biz de bunlardan biri olmak istiyoruz. Biz 2015’te bu pazara girdik, pay almaya çalışıyoruz. Bence zamanında girdik. Rusya’da bir Türk işadamı markası var. Bu iyi imajı korumamız lazım. Rusya’da 4 havalimanı bitirdik. 5’inciyi yapıyoruz. Bu sayının 10’a çıkacağına inanıyorum” 

 

DEV PROJEYİ TAMAMLAYACAKLAR

UFA’da alınan projenin 30 yıllık bir geçmişi var. Daha önce inşaat sürekli durmuş ve ilerleme kaydedilememiş. Daha sonra proje 2020 ile birlikte Limak’a teslim edilmiş. Projeye şubat ayında başlandı, teslim tarihi Eylül 2023. Proje hakkında konuşan Limak Holding Başkanvekili Serdar Bacaksız, “1.2 kilometrelik tünel, 470 metrelik çelik köprü, 2.2 kilometre viyadük, 12 kilometre otoyol olmak üzere toplamda 15.8 kilometrelik bu zorlu projenin bedeli 550 milyon dolar. Projemiz yap-işlet-devret modeli. Ülkenin ana taşımacılık güzergahındaki yoldan 35 bin araç geçmesi planlanıyor. Burada yarım kalan tünel eski teknolojiyle tasarlanmış bu yüzden yeni sisteme adaptasyonu yapılacak. Bu iş için Türkiye’den gelecek tünel ekibi bekleniyor. Ardından tünelin hızla inşasına başlanacak. Köprü ve otoyol için çalışmalar da başlamış durumda. Proje için kesilen ağaçlar adına idareye 2 milyon dolar ödenmiş, bu para ağaç dikimine ayrılıyor. Çevre adına da nehre yılda büyüklüğü en az 10 santimlik 190 bin balıkLimak tarafından salınacak” ifadelerini kullandı.

11 BLOKLU PROJE

Limak, Rusya’nın Türkler tarafından inşa edilen ve yükselen kulelere ev sahipliği yapan Moscow City bölgesinin yanı başındaki arazide Headliner isimli büyük bir konut projesinin inşasını üstlendi. 150 milyon dolarlık projede 11 blok yer alıyor, en yükseği 53 katlı olacak.

12 BİN KİŞİLİK BUZ HOKEYİ SALONU

Omsk’ta inşası süren proje 12 bin kişilik buz hokeyi salonu. İşveren, şehrin takımı olan Avangard’ın (Takımın amblemi şahin) sahibi olan Gazprom. Limak-Marashstroy Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Atalay Gülseren, “Proje büyüklüğü 200 milyon dolar. İnşaatta 520 kişi çalışıyor, zirve noktada 1.080 kişiye ulaşılacak. Proje için 14 metre boyunda 4.200 kazık çakılıyor. Bu yolla hatalı imalat yapılan ilk inşaattaki yanlışların önüne geçilecek” diyor. Tesisin, Aralık 2022 sonu düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na yetişmesi planlanıyor.