Ekonomi
20 Ağu 2016 13:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:35

Kuyumcuların gözü BDDK'da

BDDK'nın kredi kartında taksit miktarını artırma yönündeki çalışması, son yıllarda altın fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle satışları azalan kuyumcuları sevindirdi

Kuyumcuların gözü BDDK'da
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumunun (BDDK) kredi kartında taksit miktarını artırma yönündeki çalışması, son  yıllarda altın fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle satışları azalan  kuyumcuları umutlandırdı.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, birkaç yıl öncesine kadar kredi kartıyla satın alınan altında taksit  miktarının 12'ye kadar çıkabildiğini ancak alınan bazı ekonomik tedbirler sonucu  bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.

Sektör temsilcilerinin BDDK yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler  sonucu altın alımında 4 taksit uygulamasına geçildiğini dile getiren Başman,  "Yaklaşık 1 yıldır bu uygulama devam ediyor ve bu uygulamadan sektör olarak 12  taksit kadar olmasa da yarar gördük. Ancak son günlerde BDDK'nın taksit sayısında  iyileştirme yapacağı ve eskiden olduğu gibi 12 taksit uygulamasına sektörümüzü de  dahil etmeyi düşündükleri haberleri bizi fazlasıyla memnun etti." diye konuştu.

"Düğünlerde altın yerine ev eşyası hediye ediliyor"

Başman, altın sektöründe son 2 yıldır durgunluk yaşandığını ifade  ederek, şöyle devam etti:

"Eğer bu karar alınırsa, sektöre hareket geleceğini ve bizleri motive  edeceğini düşünüyoruz. Dört gözle ve heyecanla bu kararın çıkmasını bekliyoruz.  Altın, zaruri bir ihtiyaç olmadığı için insanların özel günlerinde ya da yatırım  amacıyla kullanılıyor. Eskiden vatandaşlarımız yılbaşı, sevgililer günü ya da  anneler gününde kredi kartıyla ziynet eşyası hediye alabilmekte ve bütçelerine  dokunmadan 12 takside kadar rahatlıkla ödeyebilmekteydi. Taksit sayısının azlığı  insanları altından soğuttu. En basiti, düğünlerde insanlar altın yerine ev eşyası  hediye etmeye ya da para takmayı tercih etmeye başladı. Bu da işlerimizi olumsuz  etkiledi. Taksit sayısı 12'ye çıkarılırsa işlerimizin önü açılır."

  Kuyumcu Coşkun Maruldalı da taksit sayısının eskisi gibi 12'ye  çıkmasının sektörü hareketlendireceğini belirterek, "İnsanların altına talebi  artmaya başlayacaktır. Şu an fiyatların yüksekliği nedeniyle insanlar altından  uzak duruyor. Ancak 12 taksit olursa insanlar bütçelerini zorlamayacak taksitle  altın alabilecek. Bu nedenle düzenlemenin sektörümüzü kapsamasını bekliyoruz."  dedi.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 9 Ağustos'ta hem tüketici kredileri hem  de kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili bir çalışma  yaptıklarını açıklamıştı.