Ekonomi
12 Mayıs 2016 14:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:19

Kredi kartı kullanımına dikkat! Takibe alınan kart borçluları oranı artıyor!

TÜSODER her hanede bulunan kredi kartların kullanımına ilişkin uyarıda bulundu. Tükecilere bu konuda kredi kartlarında taksitlendirmeden vazgeçmeleri önerildi.

Kredi kartı kullanımına dikkat! Takibe alınan kart borçluları oranı artıyor!
Günümüzde neredeyse her hanede kullanılan kredi kartlarına uyarı geldi. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Kart kullanan tüketicilerin finansal bilgi yetersizliği ve ödeme güçlerinin çok üstünde borçlanmaları nedeniyle  bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısındaki artış  sürüyor. Tüketicilerin kredi kartı borçlarını, tüketici kredisiyle yapılandırması faiz açısından kendilerine avantaj getirir" dedi.

Ağaoğlu, Türkiye Bankalar Birliği  Risk Merkezi’nin, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Mart 2016  Raporu'nu açıkladığını, buna göre bireysel kredi veya kredi kartı borcundan  dolayı yasal takibe girenlerin sayısının yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 5 artarak 404 bine yükseldiğini söyledi.

Son yıllarda kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının ödenmesinde  tüketicilerin yaşadığı güçlüklerin bazı temel nedenlere dayandığını vurgulayan  Ağaoğlu, "Kart çıkaran kuruluşların ilgili kanunun emredici hükmüne rağmen  bireysel tüketicilere gelirlerinin 4 katının üzerinde aylık limit tanıması bunda  etkendir. 'Plastik paranın' cazibesine kapılan üzülüyor. Kart kullanan  tüketicilerin finansal bilgi yetersizliği ve ödeme güçlerinin çok üstünde  borçlanmaları nedeniyle bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal  takibe girenlerin sayısındaki artış sürüyor" diye konuştu.

Ağaoğlu, çok sayıda kart kullanıcısının borcu borçla kapatma gibi  kısır bir döngünün içerisine girdiğini, böylece hakkında yasal takip başlatılan  tüketicilerin sayısının arttığını dile getirdi.

Kullanıcılar taksitlendirmeden vazgeçmeli

Tüketicilerin taksit ve alışveriş puanından vazgeçme basiretini  gösterdikleri takdirde harcamalarına da bir ölçüt geleceğine dikkati çeken  Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü plastik kartın tüketicilere cazip gelmesinin önemli  nedenlerinden biri harcadıkça kazanılan puanların yanı sıra pek çok harcamada  taksit imkanı da sağlanmasıdır. Taksit imkanı gören tüketici, yalancı indirim  kampanyalarına aldanmakta, bu şekilde elindeki plastik parayı kolayca harcayıp  ödeme zamanı için 'Allah kerim' demektedir. Tüketicileri teşvik eden taksit ve  puan uygulamasını elinin tersiyle itecek kart sahiplerine, bankaların aidatsız  kart vermesi zorunlu olduğuna göre burada bir taşla iki kuş vurmak mümkün  olacaktır. Tüketiciler, aidatsız kart kullanımı sayesinde hem bankaya kredi kartı  aidatı ödemekten kurtulacak hem de taksitli puan uygulaması kaldırılacağı için  harcamalarda da daha dikkatli davranacak. Böylece kredi kartı ve bireysel kredi  borçları nedeniyle açılan dava sayısında düşüş gözlemlenebilecektir."

Ağaoğlu, tüketicilerin hesapsız limitlerle kredi kartı kullanımından  vazgeçmediği taktirde bu davaların son bulmayacağını belirterek, "tüketicilerin  kredi kartı borçlarını, tüketici kredisiyle yapılandırması faiz açısından  kendilerine avantaj getirir. Fakat yasal takibe girmiş tüketicilere finans  sektörünün tekrar kredi verebilmesi pek mümkün gözükmüyor" ifadelerini kullandı.