Ekonomi
10 Eyl 2015 07:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:22

Kredi kartı kullananlara kötü haber!

Kredi kartı taksitlerinde sınırın bir yıla çıkarılması yönündeki çalışmalarla ilgili Maliye Bakanı Şimşek, “Bu çerçeve devam etmeli. Sınırlama ile ilgili henüz gevşeme alanı yok” dedi. Şu andaki sınır ise 9 taksit...

Kredi kartı kullananlara kötü haber!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartına getirilen 9 taksit sınırının 12’ye çıkarılması yönünde yapılan çalışmalar için henüz erken olduğunu söyledi. Şimşek, son birkaç yılda makro ihtiyati tedbirleri başarıyla uyguladıklarını ve bunlardan birinin taksit sınırlaması olduğunu belirterek, “Bu çerçevenin devam etmesi gerekiyor. Burada henüz gevşemeye alan yok. Çok uzun zamandır dış talep zayıf. Büyümek için herkes ilave çaba göstermek zorunda kalıyor. Krediyi gevşetirseniz çok hızlı büyüme eğilimi olduğunu gördük. Daha ılımlı bir kredi büyümesi ve ekonomik büyüme ülkenin menfaatinedir” dedi. Bu kararın sadece Türkiye ile ilgili değil dış şartların da etkisiyle değerlendirildiği kaydedildi.

Fed’in faiz artırımı konusuna değinen Şimşek, eninde sonunda para politikasında bir normalleşme yaşanacağını, piyasalar ve söylemlere bakılırsa yakın dönemde adım atılabileceğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu durum nedeniyle sermaye akışında azalma olursa bu büyümeyi olumsuz etkiler, zaten bu durumu kısmen yaşıyoruz. Tüketime alan açılması bu konjonktürde bizi zorlar.”

2015'te yüzde 3 büyüme...
Bakan Şimşek büyüme konusunda ise “Yılın ilk dokuz ayındaki öncü verilere göre Türkiye 2015’te yüzde 3 civarında büyür” dedi.  Maliye Bakanı Şimşek, “Gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyüme dönemi en azından yakın gelecek için sona erdi. Sadece Türkiye’de değil gelişmekte olan ülkelerde ilave yapısal  reform ihtiyacı var ama siyasi belirsizlik engel oluyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş, dolardaki güçlenme, jeopolitik  gerginlikler gelişmekte olan ülkeler için sorun  yaratıyor. Bunları sınırlamanın bir tek yolu var, reformlara güçlü şekilde sarılmak. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu siyasi istikrar, güçlü hükümet ve reformların yeniden başlamasıdır” dedi.

Şimşek, döviz kurunun öngörülebilir olmadığını, şu anda kur konusunda en önemli konunun siyasi belirsizlik olduğunu ifade etti.