Ekonomi
25 Eyl 2015 10:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:27

Kredi kartı kullananlar dikkat!

Kredi kartı ve tüketici taksitlerini artırmak için yapılan çalışmaların rafa kalkması ihtimali kuvvetlendi.

Kredi kartı kullananlar dikkat!
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada kredi kartı ve tüketici kredilerinde taksit sınırlaması için “Finansal İstikrar Komitesi toplantısında acaba bunu biraz esnetebiliriz miyiz diye konuştuk. Kararın oradan çıkması lazım” demişti.
Kredi kartındaki 9, tüketici kredilerindeki 36 taksit limitinin esnetilmesinin gündeme geldiğini anlatan Akben, limit esnetilmesinin sakıncalarına da dikkat çekerek, “Bilhassa ithal cep telefonu ya da pahalı ürünler konusunda bunu esnettiğinizde cari açığa olumsuz etki yapıyor” demişti.

BDDK’nın kredi kartına taksitle satışta bazı sektörlerde taksit sayısını artırma yönündeki çalışması, kuyumcuları da umutlandırmıştı. Konu, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında da gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, tüketimin artırılması için taksit sayısının artırılması gerektiği belirtilerek, özellikle cep telefonu gibi bazı ürünlerdeki taksit sayısı sınırlandırmasının, satışlarda ciddi düşüşlere neden olduğu vurgulandı. Kredi kartı sınırlanırken senetin yaygınlaştığı, bunun da sektörü kayıt dışına çıkardığı ve yönetilmez hale getirdiği uyarısında bulunuldu.

Tasarruf yerine tüketimi artıracak çalışmaya eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sıcak bakmadığı, Babacan’ın yeniden milletvekili aday listesine girmesi ve ekonomi yönetiminde tekrar görev alması ihtimalinin artmasıyla taksit sınırında gevşeme ihtimalinin de iyice düştüğü yorumu yapıldı.
Babacan’ın tüketimi artırmak yerine tasarrufu desteklemeye sıcak baktığı, yeniden ekonomi yönetiminde görev alması durumunda da aynı yaklaşımı sürdürmesinin beklendiği ifade edildi.