Konut Haberleri
15 Mar 2016 10:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:08

Kredi ile ev alanlar dikkat!

Son dönemde denetimlerini sıklaştıran Maliye, kredili konut alımlarında tapu harcında sorunlu olan kişilere 129 milyon ceza kesti...

Kredi ile ev alanlar dikkat!
Kredili konut alıp tapu harcında uyumsuzluk yaşayanlara Maliye'den ceza yağdı. Maliye Bakanlığı, konut kredisi ile yapılan satışları takibe alırken kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk tespit edilmesi halide mükelleflere ağır para cezaları kesiyor. Bu kapsamda 2015 yılında 1.036 mükellef incelendir ve 129,3 milyonliralık ceza kesildi.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Maliye Bakanlığı'nın sıkı takibine giren konut sektöründe Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından birkaç yıldır üstünde çalışılan konut kredili gayrimenkul satışlarına yönelik denetim çalışmaları 2015 yılı itibariyle tamamladı.  Belirlenen değer eşiğinin üzerinde satış gerçekleştirip beyanname vermeyen, verdiği beyannamede konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerler ile tapu harcına esas tutarlarda uyumsuzluk olan 1.036 mükellefin incelendiği denetim çalışmalarında toplam 129,3 milyon liralık ceza kesildi.

Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal olarak kabul edilecek. Bankadan alınan konut kredisinin beyannamelerle karşılaştırıldığının altını çizen Bakanlık yetkilileri, bir semtte 500 bin yada 1 milyon liraya satılmış bir evin emsal kabul edileceğini ve diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacağını bildirdi.