Enerji - Yalıtım
22 Şub 2019 13:23 Son Güncelleme: 22 Şub 2019 13:58

Köyler kendi doğal gazını üretecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kırsalda mini biyogaz reaktörleri kurulacağını ve çiftçilerin hayvan atıklarından kendi gazını kendilerinin üreteceğini söyledi

Köyler kendi doğal gazını üretecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu anda 81 ilde 510 yerleşim birimine ulaşan doğalgazı köylere kadar indirecek yeni bir proje hazırladıklarını açıkladı. Güney Gaz Koridoru 5. Danışma Kurulu'na katılmak üzere gittiği Bakü'de açıklamalarda bulunan Dönmez, kırsalda mini biyogaz reaktörleri kurulacağını, çiftçilerin hayvan atıklarından kendi gazını üreteceğini söyledi.

DENEMELERE BAŞLANACAK 

Dönmez, "Ahırında 3-5 hayvanı olan köylü, atığını o reaktöre koyacak ve gazını üretecek. Pişirme, sıcak su, belki ısıtmada da kullanacak. Şu anda TEMSAN çalışıyor. Test çalışmaları bittiğinde kısa sürede pilot tesis için sahada denemelere başlayacağız. Köyde elektrik, su, telefon, yol var. Bedavaya gazını da üretmiş olacaklar" dedi. Doğalgaz erişiminde Türkiye'nin yarısından fazlasına gidildiğini söyleyen Dönmez, "Nüfusun yüzde 70'i doğalgaza erişmiş durumda" diye konuştu. Geçen yıl inşa edilen 10 bin kilometre doğalgaz dağıtım şebekesiyle toplam şebeke uzunluğunun 140 bin kilometreye ulaştığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: "Dünyanın Ekvator'dan çevresi 40 bin kilometre. 3.5 defa tur atmışız 1 yılda sokak-sokak, cadde-cadde dünyanın etrafını. Geçen yıl 79 yerleşim yerine doğalgaz arzı sağladık."

DENİZ ALTINDAN ELEKTRİK 

Türkiye'de tüketimin üçte birini yapan Marmara Bölgesi'nin elektriğini Anadolu'dan taşıdığının hatırlatılması üzerine Bakan Dönmez, yeni bir proje üzerinde çalışıldığını açıkladı. Osman Gazi Köprüsü ve İzmit Körfezi'nden bir deniz altı kablosu geçirilip, bypass hattı kurulacağını vurgulayan Dönmez, "İhale hazırlıklarını yapıyoruz. Hat, deniz altından Gebze'ye geçecek. Böylece İstanbul'a gelecek hatların güzergâh çeşitliliği yapmak suretiyle afetlere karşı güvenirliliğini, emniyetini artırmış olacağız" dedi.