Konut Haberleri
14 Ağu 2017 09:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

Kötü komşunun evi başkasına satılacak

Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugün köşesinde rahatsızlık veren ve apartman kurallarına uymayan komşulardan muzdarip ev sahiplerine seslendi. Armutçu, ''Rahatsızlık veren dairenin diğer daireler tarafından birleşilerek rayiç bedel üzerinden satın alınması mümkün olabilir'' şeklinde konuştu.

Kötü komşunun evi başkasına satılacak
Değişen konut tercihiyle birlikte günümüzde apartman ve site yerleşimleri de hız kazandı. Fazlasıyla sosyal donatılara sahip bu alanların yararı olduğu kadar sıkıntılı durumları da olabiliyor.
Örneğin, rahatsızlık veren, kapı önünde çöp biriktiren, sürekli kavga gürültü çıkaran, bu çekilmezlik hali de süreklilik kazanan komşular... Hürriyet yazarı Oya Armutçu da bugün köşesinde "Rahatsız eden komşunun evini satın al kurtul" başlıklı yazısına yer verdi.

Yönetim planına bakın

İlk önce yönetim planınızda çöp atma saatleri ve nereye, nasıl atılacağı var mı inceleyin. Yoksa, çöpün saat kaçta nasıl, nereye atılacağına ve nasıl alınacağına ilişkin mutlaka karar aldırın. Bu apartman kurallarını bina girişine asın. Bu kuralların bütün daire sahiplerine dağıtılmasını da sağlayın.

Kiracı mı ev sahibi mi?

İkinci olarak karşı komşunuz ev sahibi mi, kiracı mı bakın. Eğer kiracı ise ev sahibini de bu rahatsızlık veren durumdan mutlaka haberdar edin. Komşunuzu siz ve diğer apartman sakinleri apartman yönetimine yazılı şekilde şikâyet edin. Bu yeni şikâyet ve uyarınız üzerine de çöp biriktirmekten ve rahatsız veren davranışlarından vazgeçmezse, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesine göre hâkimin müdahalesini isteyin. Hâkim kanuna ve yönetim planına bakarak hakkaniyet ışığında bu rahatsızlık veren davranışına son vermesi yönünde bir karar verir ve komşunuza tebliğ edilir.

O daireyi satın alabilirsiniz

Komşunuz hâkim kararına rağmen de çöp biriktirmeyi ve diğer rahatsızlık veren davranışlarını sürdürürse bu defa, bu durum kanundaki çekilmezlik halini oluşturur. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca rahatsızlık veren dairenin diğer daireler tarafından birleşilerek rayiç bedel üzerinden satın alınması mümkün olabilir. Bu şekilde rahatsızlık veren komşunuzu apartmandan temelli uzaklaştırabilirsiniz.