Ekonomi
14 Ara 2020 09:28 Son Güncelleme: 14 Ara 2020 09:43

Koronavirüsle birlikte KKTC'de kiralık ev krizi! Onbinlerce kişi mağdur...

Koronavirüsün etkisiyle KKTC'de mülk sahipleri büyük bir kriz yaşıyor. Ülkenin en büyük gelir kaynağı olan üniversitelerin kapalı olması pandemi nedeniyle gelemeyen öğrenciler büyük bir krizi de peşinde getirdi. Onbinlerce kiralık ev boş kaldı.

Koronavirüsle birlikte KKTC'de kiralık ev krizi! Onbinlerce kişi mağdur...

Koronavirüs kabusuyla birlikte üniversite öğrencilerinin ülkelerine dönmesi nedeniyle on binlerce kiralık ev boş kaldı.  

KKTC Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kira sektörüne hem dövizin yükselmesinin, hem de pandemi nedeniyle turizmin durmasının ve öğrencinin geri dönmemesinin darbe vurduğunu söyledi.

Dövizin yükselmesi nedeni ile kirada oturan vatandaşların kira bedellerini ödeyemediğine dikkat çeken Sungur, öğrencinin olmaması ile binlerce evin boş kaldığına, özellikle Girne ve Mağusa’da ise turizm amaçlı kullanılan evlerin de kiralanamadığına açıkladı. Sungur, "Ülkemiz için üniversite öğrencileri ciddi bir ekonomik kaynak. Pandemi bitmeden ve öğrenciler gelmeden kiralık ev krizi aşılamaz." dedi. Hasan Sungur, boş kalan kiralık evler için devetin vergi ve stopajları düşürmesi gerektiğini söyledi. 

ÖĞRENCİLER GELMEDEN SORUN ÇÖZÜLMEZ

Pandeminin patlak vermesiyle üniversite öğrencilerinin ülkelerine geri dönmesi ve turizmin durmasıyla darbe alan emlak sektörü, aylar geçmesine rağmen halen can suyu arıyor.     Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, öğrencinin olmaması nedeni ile binlerce evin boş kaldığını vurgulayarak, pandemi bitmeden ve öğrenci gelmeden sorunun aşılmayacağını belirtti.    

Hasan Sungur, turizmin de kapalı olmasından dolayı turistik olarak kiralanan evlerin de boş kaldığını ve Girne ile Mağusa bölgesinde bu durumun oldukça fazla hissedildiğini vurguladı. Emlakçıların ve ev sahiplerinin mağduriyet yaşamaya başladığı ilk günlerde hükümete bazı önerilerde bulunduklarını anımsatan Sungur, öneriler içerisinde yüzde 10 olan stopajın 1 yıllığına alınmaması olduğunu hatırlattı.

ÖNERİMİZİ KABUL ETMEDİLER 

Hasan Sungur, Maliye Bakanlığı’nın bu konularda katı olduğunu, öte yandan bütçeyi toparlayabilmek adına da bu önerilerinin kabul edilmediğini belirtti. Sungur, pandemi dönemi şirketlere verilen krediler konusuna da değinerek, inşaat sektöründe birçok şirketin bu olanaktan da yararlanamadığından bahsetti.     

Ülkemiz için öğrencinin ciddi bir kaynak olduğunu vurgulayan Sungur, pandemi sürecinde sadece siyahi öğrencilerin ülkede kaldığını, onların da bir evde 4-5 kişi yaşadığını ve emlak sektörünün kira alanının onlarla döndüğünü söyledi.    

Sungur, bazı öğrencilerin de “pandemi nasıl olsa bitecek ve okumak için tekrar Kıbrıs’a döneceğiz” diyerek, ülkelerinde olsalar da kira paralarını ödemeye devam ettiklerini kaydetti.    

 

ETİKETLER
#KKTC kiralık ev