Konut Haberleri
12 Oca 2021 10:16 Son Güncelleme: 12 Oca 2021 10:40

Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da fiyatların ikiye katlandığı ilçeler

İstanbul'da koronavirüs nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının katlandığı ilçeler dikkat çekti. Sarıyer ve Beykoz listenin üst sırasına yerleşirken, kimi ilçelerde de yüzde yüze yakın fiyat artışları oluştu.

Koronavirüs nedeniyle İstanbul'da fiyatların ikiye katlandığı ilçeler

İzole hayat yaşayaşarak koronavirüsten korunmak isteyenler bahçeli, balkonlu ve daha havadar semtleri tercih edince İstanbul'un kimi semtlerinde gayrimenkul fiyatları ikiye katlandı. 

Koronavirüs nedeniyle vatandaşların en çok rağbet ettiği iki ilçe olan Beykoz ve Sarıyer'de fiyatlar yüzde yüzün üzerine çıktı. Koronavirüs salgını ile birlikte değişen yaşam istekleri gayrimenkil piyasasını da etkiledi. 

Salgınla birlikte alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları vatandaşların balkonlu ve bahçeli evde yaşama ihtiyacını üst seviyeye çıkardı. Tüm bunlarla birlikte yaşanan hayat anlayışı İstanbul'da ve Türkiye'nin farklı illerinde gayrimenkul piyasasında beklenmeyen fiyat artışlarına neden oldu. 

Yeni Şafak gazetesinde Kenan Biter'in haberine göre; uzaktan eğitimin de uygulamaya alınması ile imkanı olanlar büyük kentlerden özellikle Ege ve Akdeniz'e akın ederken, kalanlar ise şehirlerin yerleşim anlamında daha izole olan yerlerine göç etti.

İKİ İLÇEDE FİYATLAR İKİYE KATLANDI 

İşte salgınla birlikte konut tarafında meydana gelen bu hareketlilik 2020 yılı verilerinde de görüldü. Türkiye'nin öncü emlak sitelerinden birinin yaptığı araştırmaya göre, konut satış rakamı bir önceki yıla göre 2020'de en çok artan ilk iki ilçe Beykoz ve Sarıyer oldu.

YÜZDE 116 ARTIŞ

Kovid-19 salgını sonrası ortaya çıkan talep artışıyla birlikte 2020'de konut satış fiyatının en fazla arttığı ilçe olan İstanbul'un Anadolu yakasındaki Beykoz'da fiyatlar 2019'a göre yüzde 116 arttı. 2019 Aralık'ta ilçede ortalama 5 bin 661 TL olan satılık konut metrekare fiyatlarının bir yıl içinde 12 bin 222 TL'ye yükseldiği kaydedildi.

Bir diğer büyükşehir Ankara'da, Gölbaşı'ndaki fiyat değişimi dikkat çekti. İlçede fiyatlar son bir yılda yüzde 89 arttı.

100 METREKAREDE FİYATLAR 2 MİLYON TL'Yİ AŞIYOR

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan ve salgın döneminde büyük rağbet gören ilçelerin başında gelen Sarıyer'de ise 2019 fiyatlarına göre konut satış rakamları 2020'de yüzde 107 arttı. İlçede ortalama metrekare fiyatları 9 bin 984 TL'den 20 bin 678 TL'ye yükseldi.

Bu da 100 metrekare konut fiyatlarının iki milyon TL bandını aştığını ortaya çıkarıyor.

Konut satış fiyatında son bir yıllık periyot içerisinde yaşanan değişimler incelendiğinde; İstanbul'un Beykoz ve Sarıyer'den sonra üç ilçesi daha dikkat çekiyor. Avcılar'da yaşanan fiyat değişimi yüzde 99, Başakşehir'de yüzde 82, Üsküdar'da ise yüzde 74 oldu.

EGE VE AKDENİZ'DE DE FİYATLAR ARTTI

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla beraber büyük göç alan Muğla ve Antalya'nın da bazı ilçelerinde fiyatlar değişti.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde 2019 yılına göre 2020'de yaşanan fiyat artışı yüzde 80 olurken metrekare fiyatları ise 3 bin 692 TL'den 6 bin 644 TL yükseldi. Yaşanan artışlar sonrası metrekare fiyatları yüzde 79 ile Alanya'da 5 bin 356 TL'ye, yüzde 73 ile Dalaman'da 3 bin 769 TL'ye, yüzde 72 ile Konyaaltı'nda 6 bin 261 TL'ye yükseldi.