Konut Haberleri
21 Mar 2020 10:13 Son Güncelleme: 21 Mar 2020 10:18

Koronavirüs inşaat sektörünü de vurabilir! Gecikmeler için ek süre talebi

Koronavirüs salgını Türk ekonomisinin lokomotifi İnşaat sektörünü de etkileyebilir. İş gücü ve malzeme tedarik sıkıntısı yüzünden projelerin tesliminde gecikmeler gündemde.

Koronavirüs inşaat sektörünü de vurabilir! Gecikmeler için ek süre talebi

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, koronavirüs nedeniyle inşaatlarda kalıp ve demir gibi çalışma ekiplerinin, çok kişiyi bir araya getirmemek için aynı anda çalıştırılmadığını dile getirdi. Sert, projeleri belediyelere götürüp, işlemleri yaptıracak inşaat mühendisleri ve mimarların, koronavirüs nedeniyle belediyelere gitmediğini de söyledi.

Yurt dışından gelen inşaat malzemelerinin tedarikinde ciddi sıkıntı yaşandığını da anlatan Sert, "Çin'den gelen pek çok ürün vardı. Demirde en büyük pazar Çin. Demir ve demire bağlı malzeme fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Dolardaki hareketlilik nedeniyle maliyetlerde de artış var. Yurt dışından gelmesi gereken ürünleri tedarik edemiyoruz. İşçi sıkıntısını da eklediğimiz zaman hem kamu ihaleleri hem de özelde kat veya arsa karşılığı yapılan sözleşmelerde 3-6 ay gibi ek süre verilmesini talep ediyoruz" dedi. 

Atılgan Sert

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi Selman Özgün ise gayrimenkul sektörünün, ülke ekonomisinin yüzde 15'ini etkileyen lokomotif sektörlerden olduğunu belirtti. Özgün, arsa payı ya da bedel karşılığı inşaat sözleşmelerinde süre sorunu yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Bu iki şekilde görülebilir. İlki, üretime iş gücü tarafından çeşitli nedenlerle ara verilmek zorunda kalınması. İkincisi, sözleşmelerde belirtilen bazı malzemelerin üretim yerlerinin yurt dışında olması ve temin edilememesi nedeniyle üretim sürelerinin uzaması. Bu nedenlerle inşaat yüklenicilerine ek süre tanınmalı” diye konuştu.