Güncel
20 Ağu 2020 10:03 Son Güncelleme: 20 Ağu 2020 10:07

Pandemi ev sahipleri ile öğrencileri karşı karşıya getirdi!

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de tüm üniversitelerde eğitimler, uzaktan eğitim yöntemiyle verildi. Bu durum öğrenciler ve ev sahiplerini karşı karşıya getirdi.

Pandemi ev sahipleri ile öğrencileri karşı karşıya getirdi!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle Türkiye’de tüm üniversitelerde eğitimler, uzaktan eğitim yöntemiyle verildi. Bu nedenle üniversitelerinin bulunduğu şehirlerde bulunan evlerini boşaltarak ailelerinin yanlarına dönen öğrenciler, 6 ay boyunca boş evlere kira veriyor. Bazı öğrencilerin kiralarını vermemesi, geç ya da eksik yatırması ise öğrencilerle ev sahiplerini zora sokuyor.

 Mal sahipleri kiralarını bekliyor

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan "Bazı öğrenciler gelmedikleri dönemler için kira ödemelerini yapmadılar. Bu konuda gerek mal sahiplerinden gerekse kiracılardan gelen şikâyetler var. Öğrenciler okulların devam etmemesi nedeniyle kontrat bitmeden tahliye talebinde bulunurken, mal sahipleri de kira ödemelerinin devamını bekliyorlar” diye konuştu. 

Mahkeme yolu açık

Kontrat bitmeden evden çıkmak isteyen kiracının evin yeniden kiraya verilene kadar geçtiğimiz süre içerisinde sorumlu olduğundan bahseden Akdoğan, “Bu süre bazen çok kısa olurken, bazen de uzun zaman alabiliyor. Mal sahibi yeniden kiraya verilene kadarki sürede kira ödemelerini mahkeme yolu ile talep edebiliyor. Mahkeme bu sınırı o bölgede o fiyattaki dairelerin verilebilmesi durumuna göre kendi takdir ediyor” dedi.

Anlaşanlar da var

Akdoğan’ın verdiği bilgiler değerlendirildiğinde bazı ev sahipleri ile öğrenciler ise anlaşma yaptı. Öğrencilerde bu süreçte kira almama, indirim yapma gibi kolaylık sağlayan ev sahipleri de oldu. Akdoğan, “Bu tamamen kişinin inisiyatifine bağlı. Ancak bazı ev sahiplerinin tek geliri kira olabiliyor. Bu kişilerin kolaylık sağlaması mümkün olmayabiliyor” açıklamasında bulundu.

Kiralık daire talebi düştü

Akdoğan, üniversite eğitimlerinin bu yıl geç başlaması ve koronavirüs belirsizliği nedeniyle öğrencilerin yoğun yaşadığı ilçelerde kiralık ev piyasasında durgunluk yaşanabiliyor. Akdoğan’ın verdiği bilgilere göre bazı üniversitelerde derslerin uzaktan yapılacak olması bu dönem kiralık daire talebi azalacak.