Konut Haberleri
11 Eyl 2017 09:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:25

Korkutan tablo! Heybeliada'dan da büyük!

Her geçen gün gelişen İstanbul, büyük bir risk ile karşı karşıya. İstanbul'daki dolgu alanlarının yüz ölçümü Heybeliada'dan büyük.

Korkutan tablo! Heybeliada'dan da büyük!
Mega şehir İstanbul için korkunç bir istatistik açıklandı. Verilere göre 1980'li yıllarda yapılamaya başlanan dolgu alanların yüz ölçümü 2.34 km2’lik Heybeliada’yı geçti. Hürriyet'ten Banu Tuna'nın haberine göre, kıyıların ekonomik sebeplerle sistematik olarak doldurulması, özellikle son 15 yılda büyük hız kazandı.

2005'e kadar 3 kilometre

Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Mehmet Fatih Döker’in 2006 tarihli çalışmasına göre, 1963-2005 arasında İstanbul’da yaklaşık üç kilometrekare alan denizden alındı. Bizim 2000 ve 2017 yıllarına ait uydu haritalarını karşılaştırarak yaptığımız ölçümlere göre ise, 2000’den bu yana İstanbul’a 2.55 kilometrekare alan eklendi.

Bu ölçümün içinde Yenikapı ve Maltepe’deki devasa rekreasyon alanları, Yassıada’yı toptan değiştiren dolgular, Ataköy Yat Limanı’na yapılan ekler, Boğaz’da Emirgan ve Çubuklu’da inşa edilen yaya yolları, Tellibaba koyunda Sahil Güvenlik için yapılan doldurma işlemleri, Avcılar sahilindeki park, Yenikapı’dan Beylikdüzü’ndeki yeni yerine taşınan balık hali, Pendik’te inşa edilen marina var. Bu doğrultuda dolgu alanların toplam büyüklüğünün Güngören ilçesini geride bırakması beklenebilir.

Sahiller dolduruluyor

Şehir Plancıları Odası, “Boğaz hattında otopark yapımı için devam eden dolgular, Kadıköy’de cami, Yenikapı’da arıtma tesisi, Maltepe’de miting alanı, tüm Marmara kıyısı boyunca devam eden yollarda görüldüğü gibi her türlü kamusal donatı ihtiyacının karşılanmasında arazi elde etmenin yolu ne yazık ki dolgu yapmak gibi görünüyor” dedi.

Olası depremde büyük risk

Mimar Korhan Gümüş, ''Avrasya Tüneli, Marmaray gibi büyük projeler İstanbul’da merkezde trafiği yoğunlaştırdı, kıyılar insanların, araçların biriktiği ana ulaşım omurgalarına dönüştü. Bunların tamamı dolgu. Olası bir deprem ve tsunamide en riskli, en çok zarar görecek yerler. Belli saatlerde bir yoğunluk söz konusu, yüz binlerce insan bu alanlarda birikiyor. Ayrıca önemli bir konu daha var, Avrasya tüneli, Marmaray olası bir tsunamide, ani su baskınına karşı nasıl korunuyor, su nasıl tahliye ediliyor bunu bilmiyoruz. Dolguların bu kadar kolayca, tartışılmadan ve düşünülmeden yapılmaması lazım. Dikkat ederseniz asla dolgu yapılmamalı falan demiyorum'' ifadelerini kullandı.