Ekonomi
21 Mayıs 2016 08:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:21

Konya ziyaretçi akınına uğruyor

Kültür ve inanç merkezi olan Konya yılda 2.5 milyon turist karşılayarak turizmde rekora ulaştı.

Konya ziyaretçi akınına uğruyor
İnanç ve kültür turizminde dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olan Konya, son 2 yılda 97 farklı ülkeden gelen turistlere ev sahipliği yaptı. Geçen ay İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 2016 yılı için ‘İslam Dünyası Turizm Başkenti’ seçilen Konya’nın yıllık 2.5 milyon turist ağırladığını belirten Konya Valisi Muammer Erol, Konya’nın kültür turizmi potansiyelini ve bu kapsamdaki çalışmalarını anlattı.

Erol’a göre kültür ve inanç turizmine yönelen turistler daha bilinçli ve kararlı. İslam Dünyası Turizm Başkenti unvanının Konya’nın yıldızını daha da parlatacağını belirten Erol, “Bu unvan Konya’nın sürekli taşıyacağı bir unvan olacak” diye konuştu. Vali Erol, Konya’daki turizm potansiyeli konusunda şunları anlattı:

İnanç turizmi gelişiyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Konya’yı 2016 yılı için ‘turizm başkenti’ olarak ilan etti. Bu kararda şehrin tarihi, kültürü ve turizm potansiyeli göz önünde bulunduruldu. 2015 yılında Kudüs, 2017 yılı için Medine, 2018 yılı için de Tebriz, ‘İslam Turizm Şehri’ olarak ilan edildi.

Bu karar sayesinde, dünyada her geçen gün büyük bir ivme ile artan inanç turizminden Konya’nın daha çok pay alması söz konusu olacak. Turizm ile başlayan münasebetler, devamında kültürel münasebetleri ve ticari münasebetleri de getirecek.

‘10 bin yıllık tarih’

Konya 10 bin yıllık geçmişi olan iki yüz yıla yakın Selçuklu devletine başkentlik yapmış, başta Hz. Mevlana olmak üzere birçok büyük ilim ve gönül adamına ev sahipliği yapmış bir şehir. Geçmişten getirdiği bu mirasın hakkını teslim etmek noktasında bugün de ilim ve kültür merkezi hüviyetini devam ettirmeye çalışıyor. Son dönemlerdeki olumsuzluklardan en az etkilenen şehirlerden biri olması, turizmin sürekli gelişmesini sağlıyor.

Yılda 2.5 milyon turist

Konya’nın yıllık 2.5 milyon ziyaretçisi var. Bu ziyaretçilerin üçte biri yabancı, diğerleri yerli ziyaretçi. Yapılan özel bir araştırmada son 1.5 yılda 97 ayrı devletten ziyaretçinin geldiği tespit edildi. Ayrıca, Konya dünyada en çok tanınan Türk şehirlerinden biri. İslam Dünyası Turizm Başkenti konsepti içerisinde yüzlerle ifade edilebilecek bilim, kültür, sanat ve tanıtım faaliyetleri planlanmış durumda.

Gerek ulusal ve gerekse uluslararası seviyede bilim, kültür, sanat ve tanıtım faaliyetleri yanında çok sayıda yurtdışı fuarlara katılmak suretiyle şehrin tanıtımı yapılıyor. İslam Dünyası Turizm Başkenti unvanı hem Konya için, hem de Türkiye için saygın bir değer taşıyor.