Konut Haberleri
18 Nis 2020 12:21 Son Güncelleme: 18 Nis 2020 12:39

Konutta umutlar artık yaz sezonuna kaldı! Sıfır satışlar hala geride

İnşaat sektörünün önemli oyuncuları koronavirüs nedeniyle alınan tedbirlerin satışları ciddi anlamda yavaşlattığını söyledi. Ortak beklenti ise salgının yaz aylarında yavaşlaması ve satışların ani bir şekilde artması.

Konutta umutlar artık yaz sezonuna kaldı! Sıfır satışlar hala geride

Konut satışları, koronavirüs salgınına rağmen martta geçen yıla göre yüzde 3,4 artışla 100 bin sınırını aşarak 108 bin 670 adede ulaştı. Sektör temsilcileri, satışlarda kısa süreli durgunluk beklenilse de salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz aylarında satışlarda patlama yaşanacağı görüşünde. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, çok zorlu bir süreç yaşatan salgınının, hem insan sağlığını hem de ekonomiyi etkilediğini söyledi. Durbakayım, gerek çalışma ortamları gerekse hafta sonu sokağa çıkma konusundaki sınırlamaların ise konut satışlarına olumsuz yansıdığını anlattı.

HARÇ VE KDV İNDİRİMİ GELMELİ

Durbakayım, “Salgın sürecinde bastırılmak zorunda kalınan konut talebinde gelecek aylarda ve yaz döneminde bir patlama yaşanılması kaçınılmaz. Konut satışları martta yılın ilk iki ayına göre yüzde 2 civarında daralma gösterse de geçen yılın aynı dönemine göre artış mevcut. Virüs öncesi ilk çeyrekte ‘oldukça iyi rakamlar görüldü’ diyebiliriz. Ancak satılan konutlarda hala sıfır yerine ikinci ellerin fazla olduğunu ve inşaat firmalarının satış sıkıntısı çektiğini gözlemliyoruz. Ayrıca salgın sürecinde ötelenen talebi canlı tutmak için tapu harç giderleri ve KDV indiriminin de yeniden devreye alınmalı” ifadelerini kullandı.

ÖNCE KONTROL SONRA ARTIŞ

Martta dünya genelinde başlayan salgın hastalığın etkilerinin sektörde de hissedildiğini dile getiren Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan salgının kontrol altına alınmasıyla sektörün tekrar ivme kazanacağını, özellikle yabancıdaki açığı kapatacaklarını anlattı. Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise “Yaz aylarında virüsün etkilerinin yavaşlamasıyla birlikte ciddi bir çıkış yaşanabilir. Özellikle haziran-ağustos döneminde yerli ve yabancı yatırımcılar açısından bir talep patlaması bekleyebiliriz. Bahar aylarını kapsayan lansman döneminin de yaz aylarına kaymasını bekliyoruz" dedi.