Konut Haberleri
17 Oca 2019 14:13 Son Güncelleme: 17 Oca 2019 14:13

Konutta rekor satış faize takıldı

Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 375 bin konut satıldı. Satışlar yüksek faiz, döviz kuru ve daralan piyasanın etkisine rağmen geçen yıla göre sadece yüzde 2.4 azaldı. İNDER Başkanı Durbakayım, rekorun gelmemesindeki en büyük etkinin yüksek faizler olduğunu söyledi.

Konutta rekor satış faize takıldı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK tarafından 2018 yılına ilişkin yayınlanan konut satış rakamlarını değerlendirdi. 

2018’in son çeyreğinde yüzde 25 bandına kadar yükselen mevduat faizlerinin olumsuz etkisiyle satışların geçen yılın rekorunu kıramadığını belirtirken, “Mevduat faizi ve döviz gibi alternatif yatırım araçlarındaki kısa vadeli yükselişlerin baskısına rağmen toplam konut satışının yüksek olması, 2019 için ümit verici oldu. Kısa vadeli yatırım trendinin tekrar gayrimenkul gibi uzun vadeli yatırımlara dönüşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79 oranında azalış gösterirken, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5.2 olarak gerçekleşti.