Konut Haberleri
21 Eyl 2019 11:37 Son Güncelleme: 21 Eyl 2019 12:09

Konutta ikinci el stoklar hızla eriyor!

Bankaların konut kredi faizlerinde birer birer indirime gitmesi kredili konut satışını yeniden hareketlendirdi. İpotekli satışlarda geçen yıla göre fark yüzde 168’i gördü.

Konutta ikinci el stoklar hızla eriyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre; bankacılık sektörünün TL kredi hacmi 16 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 1 trilyon 527 milyar TL ile tarihi zirveye çıktı. Kredi hacminde 9 Ağustos'tan bu yana yaşanan toplam artış 44 milyar TL’yi buldu. Kredi oranlarındaki düşüşün olumlu etkisi, ağustos ayı konut satış istatistiklerine yansıdı. TÜİK verilerine göre, ağustosta Türkiye genelinde 110 bin 538 konut el değiştirdi, bunun, yüzde 30,9'una denk gelen 34 bin 148'i ipotekli olarak satıldı.

İKİ KATI FARK OLACAK

Kamu bankalarının ağustos başında konut kredisi faizlerini düşürmesiyle ipotekli konut satışları, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 168, temmuza göre yüzde 161,4 yükseldi. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konut satışlarını eylülde ağustosa göre iki katına çıkmasını beklediklerini vurgulayarak, "Eylülde yaklaşık 50-60 bin civarında ipotekli konut kredisi kullanımı bekliyoruz" dedi.

STOKLAR HIZLA ERİYOR

Taylan, yaklaşık 1 yıldır alt ve orta gelir grubunun gayrimenkul alamadığına değinerek, "Bu gruplar çok hızlı bir şekilde alıma geçti. Dolayısıyla ikinci el stoklar hızla azalıyor. Emlaktaki bu artışın piyasaya etkisi çok olacak ve piyasadaki tıkanıklık çözülmüş olacak” ifadelerini kullandı.