Konut Haberleri
09 Haz 2020 10:18 Son Güncelleme: 09 Haz 2020 10:37

'Konutta fırsatçılara izin verilmeyecek'

Konutta kampanyalarla oluşturulan fırsat dönemi yeni katılımlarla büyümeye devam ediyor. Yapılan kampanyalar sonrası ise fiyat artışları takibe alındı. Murat Kurum, kampanya çatısı altında fırsatçılara izin vermeyeceklerini belirtti.

'Konutta fırsatçılara izin verilmeyecek'

Ev sahibi olmak isteyenler için oluşan fırsatlar artmaya devam ediyor. Kamu bankalarının birinci el ve ikinci el konutlar için yürürlüğe koyduğu düşük faiz, uzun vade ve ödemesiz dönemden oluşan kampanyasından sonra, Emlak Konut GYO tarafından da Türkiye genelinde bir kampanya başlatıldı.

Konut sektörünün sivil toplum kuruluşları da kampanyaya katılıyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Halkalı Millet Bahçesi’nde gazetecilere konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların konut alımını kolaylaştırmak için çalıştıklarına dikkat çekerek, bu süreci fırsata çevirmek isteyenlere izin vermeyeceklerini vurguladı.

Bakan Kurum, fiyat artıranlara yaptığı uyarıda, “Vatandaşımız bize bildirirse bunun biz takibini yaparız. Biz bu çatı altına girenlere (kampanyalar) müsaade etmeyeceğiz. Onun dışında da vatandaşımızın bu noktada kandırılması bizim müsaade edeceğimiz bir şey değil” dedi.

Kamu bankaları kredi faizini sıfır konutta yüzde 0.64, ikinci elde yüzde 0.74’e çekip 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıl vadeli kredi paketi oluşturdu. Emlak Konut da yüzde 5 peşinat, yüzde 10 indirim ve 2 yıl ödemesiz dönemden sonra fiyatı 1 milyon liraya kadar olan konutlarda yüzde 0.69 faiz oranı sunuyor.

Emlak Konut GYO’nun ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyasına ilginin yoğun olduğunu kaydeden Kurum, kampanya kapsamında 7 günde 3.5 milyar TL değerinde 3 bin adet konut satıldığına dikkat çekti. Bu kapsamda 100 binin üzerinde telefon görüşmesi, form iletimi ve proje ziyareti gerçekleştirildi. Emlak Konut GYO’nun Türkiye genelindeki 26 projesinde 10 bin konut kampanya kapsamına dahil edildi.

Bakan Murat Kurum, sektör temsilcilerine projelerde yerli-milli malzeme kullanımı konusunda önerileri olduğuna vurgu yaparken, aynı zamanda projelerin de çeşitlendirilmesi gerektiğini ilettiklerini belirtti. Kurum, “İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyelerimizle birlikte gidip orada katlı otopark şekliyle belli alanlarda yapacağız. Bunlar özel otopark mantığında halkın ihtiyaçlarını giderecek otoparklar olacak. Bunun dışında yaşlı nüfusun arttığını, yaşlı nüfusa ilişkin bakım evlerine ihtiyacın arttığını, bu projeleri yapmaları gerektiğini söyledik” diye konuştu.

Sektörün öncü temsilci kuruluşları olan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İnşaatçılar Derneği (İNDER) de kampanyaya katılma taleplerini Bakan Murat Kurum’a iletti. Hafta sonu gayrimenkul sektör temsilcileri ile yaptıkları görüşmenin içeriğini aktaran Bakan Kurum, “GYODER, KONUTDER, İNDER temsilcileri ordalardı. Genel çerçevede görüştük, sorunlarını dinledik. Kampanyaya dahil olmak istiyorlar. İsteyen istediği gibi dâhil olabilir. Emlak Konut GYO kampanyasının bütün sektöre yayılmasını istiyoruz. Tüm sektöre yayıldığı zaman, ciddi talebin de olduğunu, hem sektöre hem de istihdama katkı sağlayacağını ifade ettik” ifadelerini kullandı.

Müteahhitlere bir de komisyon oluşturduklarını dile getiren Kurum, “Biraz yorulmuş ürkmüş bir pozisyondalar, onları cesaretlendirdik. Şu süreç devam ettiğinde hızlı bir şekilde müteahhitlerin yeni projelere gireceğini düşünüyorum. Müteahhitler de piyasanın hareketlenmesini bekliyor. Tüm dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Güven aşıladık. Onlara bir komisyon kurduk. Bu ve bundan sonraki döneme ilişkin talepleri, ihtiyaçları neyse bakan yardımcımız başkanlığındaki komisyona iletecekler. Tüketici yasasıyla ilgili, bankalarla ilgili talepleri var. Hem vatandaş tarafını hem yüklenici tarafını düşünmek durumundayız. Onu da anlattık kendilerine. Biz de bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.