Kentsel Dönüşüm
31 Tem 2023 14:54 Son Güncelleme: 31 Tem 2023 14:57

Konutta düğüm çözülüyor: Kentsel dönüşümde yeni formül belli oldu

Deprem felaketi sonrası gözlerin çevrildiği İstanbul’da sağlıksız yapı stokunu dönüştürmek amacıyla çalışmalar sürüyor. Vatandaşlara kira desteği haricinde yeni destekler sağlanması gündemde.

Konutta düğüm çözülüyor: Kentsel dönüşümde yeni formül belli oldu

İstanbul’da beklenen büyük depreme karşı kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Öte yandan ekonomik olarak zorlanan kiracılara destek olarak yeni formüllerin devreye girmesi bekleniyor.

Yenişafak'taki habere göre, gündemde olan konular arasında geçici ev formülü de yer alıyor.

Yeni formüller üzerinde çalışılıyor
Şu an fikir aşamasında olunan uygulama için önümüzdeki günlerde belediyeler başta olmak üzere alanında ilgili uzmanlarla görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Yapılacak görüşmeler neticesinde formülün uygulanıp uygulanmayacağı belli olacak. Bu formülün hayata geçmesi ile hem kiralarda fahiş fiyat uygulaması sınırlandırılacak hem de vatandaşa da büyük bir kolaylık sağlanmış olacak.

Yüksek kiradan koruyacak
Hükümet kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşın yüksek kira fiyatları nedeniyle mağdur olmaması için yeni formüller üzerinde duruyor. Bu formüllerden biri ise geçici ev. Formüle göre, kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşın kira yardımı yerine rezerv alanlarda inşa edilen konutlarda ikamet etmesi planlanıyor.

Evde ücretsiz kalacaklar
Plana göre, vatandaşlar evlerinin dönüşüm süreçlerinde herhangi bir ücret ödemeden rezerv alanlardaki konutlarda kalacak. Kentsel dönüşüm çalışmasının tamamlanmasının ardından ise bu konutlardaki vatandaşların evlerine dönmesi, kentsel dönüşüme başlanan yerlerdeki vatandaşların bu konutlara yerleştirilmesi hedefleniyor.

Dönüşüm süreci boyunca bu uygulamanın devam etmesi planlanıyor. Edinilen bilgiye göre, verilen kira yardımı mevzuat ile düzenleniyor. Belirlenen kira yardımı düzenleme yapılmadan değiştirilemiyor. Bu sebeple bölgeden bölgeye değişiklik gösteren kira bedelleri, verilen kira yardımı ile karşılanamayabiliyor. Üzerinde çalışılan bu formül ile artan kiralar karşısında vatandaşa büyük kolaylık sağlanması planlanıyor.