Gündem
21 Oca 2014 16:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:49

Konutlarda yüzde 10 zam sin­ya­li!

Doların 1.80’den 2.24’e çıkması inşaatta malzeme fiyatlarını yükseltti. Müteahhitler bu durumun konut fiyatlarına yüzde 10 zam olarak yansıyacağını, fiyat artışının zamana yayılacağını dile getirdi

Konutlarda yüzde 10 zam sin­ya­li!
ABD Mer­kez Ban­ka­sı­’nın tah­vil alı­mı­nı azal­ta­ca­ğı­nı di­le ge­tir­me­si ve Ame­ri­ka­’da yük­se­len tah­vil fa­iz­le­ri ya­ban­cı çı­kış­la­rı­nı hız­lan­dı­rın­ca iç pi­ya­sa­da yük­se­len do­lar ve eu­ro tüm sek­tör­le­ri et­ki­le­di. Dö­viz­de­ki ön­le­ne­me­yen yük­se­li­şe da­ha faz­la da­yan­ma­nın müm­kün ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Türk mü­te­ah­hit­ler gay­ri­men­kul­de zam sin­ya­li ver­di.


Ar­tış za­ma­na ya­yı­la­cak

Du­man­ka­ya İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Uğur Du­man­ka­ya­ da ar­tık za­mmın ka­çı­nıl­maz ol­du­ğu­nu be­lir­ten pat­ron­lar ara­sın­da yer al­dı. Du­man­ka­ya, dö­viz­de­ki yük­se­li­şi bu­gü­ne ka­dar bir şe­kil­de to­le­re et­tik­le­ri­ni an­cak be­ton ve çi­men­to­cu­la­rın da zam yap­ma­sıy­la zam se­çe­ne­ği­nin öne çık­tı­ğı­nı ak­tar­dı.  İn­şa­at fir­ma­la­rı­nın tem­sil­ci­le­ri son dö­nem­ler­de be­ton, çi­men­to ve se­ra­mik üre­ti­ci­le­riy­le de sık bir ara­ya gel­me­ye baş­la­dı.

Sa­bit kur pa­zar­lı­ğı

Mal­ze­me te­da­ri­ki yap­tık­la­rı üre­ti­ci­le­rin zam bas­kı­sı­nın art­tı­ğı­nı ak­ta­ran pat­ron­lar, da­ya­na­cak ye­re ka­dar da­ya­na­cak­la­rı­nı an­cak fi­yat ar­tı­şı­nı gö­zar­dı et­me­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Mal­ze­me üre­ti­ci­le­riy­le ya­pı­lan gö­rüş­me­ler­de ku­run bel­li bir oran­da sa­bit­len­me­si üze­rin­de du­rul­du­ğu­na da dik­kat çe­kil­di. Esin Ya­pı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Me­tin Esi­n de bu dö­nem­de sa­bit kur uy­gu­la­ma­sı­nın doğ­ru bir adım ola­ca­ğı­nı söy­le­di.

A sı­nı­fı pro­je­ler et­ki­le­ne­cek

Zam­dan en çok han­gi tip ko­nut­la­rın et­ki­le­ne­ce­ği so­ru­su­na ise ya­nıt A sı­nı­fı pro­je­ler ol­du. Me­tin Esin, dö­viz üze­rin­den ça­lı­şı­lan te­da­rik­çi­ler ta­ra­fın­da mut­la­ka çö­züm­ler bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çiz­di ve şöy­le ko­nuş­tu; “Ö­zel­lik­le A+ pro­je­ler­de kul­la­nı­lan mal­ze­me ge­nel­lik­le ya­ban­cı fir­ma­lar­dan te­min edi­li­yor. Do­lar­da­ki dal­ga­lan­ma, dö­viz üze­rin­den borç­la­nan fir­ma­lar için de uzun va­de­de ön gö­rü­le­mez bir so­run ola­bi­lir.”

Artış kaçınılmaz oldu

Artaş İnşat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya

Uzun bir sü­re zam yap­ma­mak için di­ren­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ar­taş İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sü­ley­man Çe­tin­sa­ya­ mal­ze­me fi­yat­la­rı­nın yük­sel­me­si­nin fi­yat­la­ra yan­sı­ma­sı­nın ar­tık ka­çı­nıl­maz ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı. Çe­tin­sa­ya, ko­nut alan ki­şi­le­rin men­fa­ati için sa­bit kur da­hil her se­çe­ne­ği ma­sa­ya ya­tı­ra­cak­la­rı­nı da di­le ge­tir­di.

Dövizdeki hareket spekülatif

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı

Kur­da­ki ha­re­ke­tin spe­kü­la­tif ol­du­ğu­na inan­dı­ğı­nı be­lir­ten ve bu dö­ne­min ge­çe­ce­ği­ni ön­gö­ren Ege Ya­pı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı İnanç Ka­ba­da­yı ise “Gi­de­bil­di­ği­miz ye­re ka­dar gi­de­ce­ğiz ve fi­yat­la­rı yük­selt­me­ye­ce­ği­z” de­di. Dö­viz­de­ki ve kre­di fa­iz­le­rin­de­ki ar­tı­şın alı­ma yö­ne­lik ta­lep­te de olum­suz et­ki­si­ni gör­me­dik­le­ri­ni ak­ta­ran Ka­ba­da­yı, ya­ban­cı alım­la­rın­da ise ufak çap­lı ar­tış­la­rın ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.


Emine Açar/Bugün