Konut Haberleri
29 Mayıs 2014 15:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:07

Konuta bahar gazı

Nisan ve Mayıs aylarında konut sektörü ayağını gazdan çekmedi. Bahar bereketi yaşanan sektörde son 2 ayda yaklaşık 20 bin konut ve ofisi kapsayan markalı proje görücüye çıktı. Projelerin yatırım değeri 8.5 milyarı aştı…

Konuta bahar gazı
Gayrimenkul geliştiren şirketler projelerini görücüye çıkarmak için yarışa girdi. Nisan ve Mayıs aylarında konut sektörü ayağını gazdan çekmedi. Bahar bereketi yaşanan sektörde son 2 ayda yaklaşık 20 bin konut ve ofisi kapsayan markalı proje görücüye çıktı. Projelerin yatırım değeri 8.5 milyarı aştı.

Ekonominin en önemli ayaklarından biri olan inşaat sektöründe seçimlerin bitmesiyle birlikte hareketlilik başladı. 30 Mart’ta yapılan yerel seçim sonrası başlayan inşaat sezonu 2 ay boyunca hız kesmedi. Nisan ve mayıs aylarında 20 bin konut ve ofisi vitrine çıkaran şirketler projeleri için 8.5 milyarlık yatırım yapacak.

Yerli yatırımcıya olduğu kadar yabancı yatırımcıları da hedefleyen şirketler, yurtdışı fuarlarında yerlerini alarak projelerini tanıttı. Yılın ilk yarısını tamamlamaya hazırlanan inşaat sektörü haziran ayında da temposunu koruyacak ve proje lansmanları devam edecek.

Yabancının Gözü Türkiye’de
Yılın Ocak-Nisan döneminde yabancılara yapılan konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 5 bin 194 adede yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde yabancılara 3 bin 513 adet konut satışı gerçekleştirilmişti. Bu yılın ilk dört aylık döneminde yabancılara en fazla satışın gerçekleştirildiği il Antalya oldu.

Antalya’da dört aylık dönemde 1.886 adet satış gerçekleştirildi. Antalya’yı 1.511 adet satış ile İstanbul izlerken, Aydın 298 adet satış ile üçüncü sırada yer aldı. Yabancılara gerçekleştirilen satışlarda ilk 10 içinde yer alan diğer iller ise Muğla, Bursa, Mersin, Sakarya, Yalova, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı.

83 Bin 610 Konut Satıldı
Türkiye genelinde Nisan’da 83 bin 610 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 4.6 azaldı. Buna göre, geçen ay konut satışlarında İstanbul 17 bin 130 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u 9 bin 249 konut satışı ile Ankara, 5 bin 181 konut satışı ile İzmir izledi. Nisanda konut satış sayısının düşük olduğu iller ise sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 12 konut ile Ardahan ve 16 konut ile Bayburt oldu.

Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 28 oldu. Nisanda 23 bin 447 konutun satışı ipotekli olarak gerçekleşti. Geçen ay 60 bin 163 konut ise diğer satış türleri olarak tanımlanan şirket içi ödeme planı ya da nakit olarak el değiştirdi. Türkiye genelindeki konut satışlarının, geçen ay yüzde 44.9’unu ilk defa satılan konutlar oluşturdu. Nisan’da 37 bin 555 konut ilk kez satıldı. İkinci el konut satışları sonucunda da 46 bin 55 konut el değiştirdi.