Konut Haberleri
01 Kas 2017 11:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:31

Konut sektörünü tehlikeli günler mi bekliyor?

Konut fiyatlarındaki artışın enflasyon oranın altında kalması ve bazı coğrafi sorunlar; 2018 öncesi konut sektöründe bazı tedirginlikler yarattı.

Konut sektörünü tehlikeli günler mi bekliyor?
Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses, konut sektöründe yaşanmaya başlayan gerilemeyi köşesine taşıdı. Gürses, enfalsyon rakamlarının altında kalan konut fiyat artışlarını, giderek azalan Suriyeli etkisini ve Avrupa Biriliği ile yaşanan krizler sonrası kesilen döviz akışını değerlendirdi.

İşte Gürses'in kaleminde 2018'i sayılı zaman kalan konut piyasasındaki son durum:

REEL DÜŞÜŞ BAŞLADI

Mayıs 2015’te İstanbul’daki konut fiyat artışı yıllık yüzde 29’a vurduğunda rekor bir artış da tescillenmişti. Enflasyondan arındırıldığında, yani reel olarak yüzde 19.7’lik bir artışa karşılık geliyordu.
İşte o tarihten bu yana, konut fiyat endeksindeki artış ivme kaybediyor; Temmuz 2016’dan bu yana ise biraz daha keskinleşti. Hatta reel olarak düşüş başladı.

ALARM VERİCİ RAKAMLAR

Geçen hafta Merkez Bankası’nca açıklanan konut fiyat endekslerine bakılırsa; Ağustos 2017’de İstanbul’da son bir yıllık konut fiyat artışı yüzde 7.1 iken, yüzde 10’un üzerindeki bir enflasyondan arındırıldığında, fiyatların yüzde 3.3 reel gerilediği görülüyor. Yeni olmayan konutlarda ise bu reel düşüşün yüzde 4.9’a vurduğu görülüyor. Nisan ayında başlayan reel düşüş derinleşiyor. İstanbul’un, konut satışlarında Türkiye’nin yaklaşık 6’da biri olduğu dikkate alınırsa alarm verici olduğu açık.

Bu ivme kaybının, reel fiyat düşüşünün ana ekseninde ekonomik koşullar geliyor. Özellikle 15 Temmuz sonrasında finansman koşullarının daralması bunda etkili oluyor.



SURİYELİ ETKİSİ BİTMEK ÜZERE


İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, Suriyeli sığınmacıların çeşitli illere dağılışı ve sonrasında bir bölümünün Avrupa’ya gidişleri gibi demografik hareketlerin orta vadede etkili olduğunu, yakın geçmişte çeşitli altyapı projelerinin etkisiyle çok fazla prim sağlayan İstanbul’da o primin geri verilmeye başlandığına işaret ediyor.


AB İLE YAŞANAN SORUNLAR ETKİLİ


Finansal koşulların sıkılaşmasına bir etki de, politik gündemden geliyor.

Almanya ile kriz ortaya çıktığında, asıl riskin Almanya’nın tutumunu Avrupa Komisyonu’na taşıması ve yatırımlara kaynak sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) gibi kurumların, fonlarının akışına blokaj koyması olduğunu yazmıştım; gerçekleşiyor.