Röportaj
08 Oca 2014 11:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:48

"Konut sektörü daha da hareketlenecek"

"Konut sektörü daha da hareketlenecek"
Değişen imar kanunu, KDV düzenlemesi, konutta balon tartışmaları, yolsuzluk operasyonlarının inşaat ayağı... 2013 yılı inşaat sektörü açısından oldukça hareketli geçti. Maximoon projesini hayata geçiren Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe sektörde önemli etkiler yapabilecek tüm bu konularla ilgili düşüncelerini Emlakeki.com'la paylaştı. İşte Yalçıntepe'nin Maximoon projesine ve sektöre dair değerlendirmeleri...

Yasegül Özdemir/Emlakeki.com

Maximoon projesi Bahçeşehir’de yükselmeye devam ediyor. Projeniz Maximoon’un ne kadarı satıldı? Satışlarınız beklentileriniz yönünde gerçekleşti mi?

Bahçeşehir’deki Maximoon projemizin inşaatı hızla ilerlerken konutlar da bir o kadar hızlı tükeniyor. Lokasyonu, sosyal donatıları, arasta tarzı çarşısı ve hayatı kolaylaştıran daha pek çok özelliği ve uygun ödeme seçenekleri sayesinde projede satışlarımız hızla sona yaklaştı; projemizin yüzde 75’i satıldı, son 155 daire kaldı. Maximoon, oldukça avantajlı bir lokasyonda yer alması sebebiyle hem hayatı kolaylaştıran hem de yüksek yatırım değeri olan bir proje. Bu nedenle projenin ilgi göreceğinden emindik. Tam donanımlı bir yaşam alanı olmasının dışında dairelerimizin ferah ve kaliteli olması nedeniyle de müşterilerimiz projeye hak ettiği ilgiyi gösteriyorlar.
Biri hipermarket olmak üzere 93 mağazası bulunan arasta tarzı Maximoon Çarşı’da yer alan ticari üniteleri ve rezidanslardan oluşan bloğumuzu ise 2014 yılında satışa çıkaracağız. Aynı oranda ve hızda satış gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.

Yabancı yatırımcıya satışınız oldu mu?
Projemiz yabancılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mütekabiliyet Yasası’ndaki değişiklik ile düzenli olarak Türkiye’ye gelen ama aslında otel yerine kendi evinde konaklamayı tercih edecek kişilerin de ülkemizdeki konutlara ilgisi arttı. Bunu Maximoon projemizde gözlemliyoruz. Maximoon’u planlarken inşaat kalitesinden mimarisine, sosyal donatılardan sunduğu hizmetlere kadar her yönüyle Avrupa standartlarında bir proje olmasına çok özen gösterdik. Bu nedenle yurtdışındaki müşterilerimizin de dikkatini çekiyoruz.



Projenizin ön plana çıkan, yatırımcıyı etkileyen özellikleri neler? Satışa başladığı günden bu yana ortalama ne kadar prim yaptı?
Projenin en çekici yanlarından biri stratejik önemi yüksek bir lokasyonda oluşu. Maximoon, projesi TEM otoyolunun yeni gişelerine 400 metre ve Akbatı AVYM’ye 500 metre mesafede. E5 karayoluna 5 dakika uzaklıkta olan Maximoon, Atatürk Havalimanı’na 15, yeni yapılacak üçüncü Havalimanı’na 30, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’ne 5, İstoç İş Merkezi’ne de sadece 10 dakikalık mesafede. TED Koleji’nin yanı başında, Okyanus Koleji’nin hemen arkasında konumlanan Maximoon, yeni yapılacak Özel Acıbadem ve Özel İsviçre Hastaneleri’ne yakınlığı ile de yatırım değeri yükselen bir proje. Ayrıca yeni açılan Esenyurt Üniversitesi’ne de bir dakikalık mesafede. Projemizin üniversitelere olan yakınlığı yatırımcıların en çok dikkatini çeken özelliklerinden biri.
Maximoon’un lokasyonu dışında projenin en çok ilgi çeken özelliği sunulan yaşam konforu. Lüks ve ferah yaşam alanları hayal edilerek planlanan ve zengin sosyal donatılarla tasarlanan Maximoon’da yaşam standartlarını yükseltmeyi dileyen tüketicilere hayallerini kurdukları bir dünya sunuyoruz. Arasta tarzı çarşısı, geniş balkonları, kat bahçeleri, lüks ve kaliteli yapısı yaşam konforunu arttıran özellikleri.
Projede birçok ihtiyaca yanıt veriliyor. Sosyal donatıları içinde basketbol sahası, tenis kortu, açık ve kapalı yüzme havuzu, koşu ve yürüyüş yolu, fitness center, Türk Hamamı, sauna ve vitamin bar bulunuyor. Projede ayrıca cafe, restaurant, bay-bayan kuaförü, terzi, kuru temizleme ve lostra hizmetleri, çiçekçi, eczane, pet shop, banka, açık ve kapalı otopark, vale parking hizmeti, çocuk yüzme havuzu, açık oyun parkı ve kapalı oyun alanına da yer veriliyor. Tüm bu özellikleriyle Maximoon başlangıcından bu yana oldukça yüksek prim kazanan ve bulunduğu bölgenin sağladığı avantajla yatırım değerini her geçen gün artıran bir proje.

Maximoon'da satılık dairelerde şu an ortalama fiyatlar nedir?
Maximoon projemizde 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri mevcut. Fiyatlarımız 107 bin TL’den başlıyor, 459 bin TL’ye kadar konutlarımız bulunuyor. Peşin alımlarda yüzde 5 indirim ve 12 ay sıfır faiz fırsatı ile konut sahibi olma imkanı sunuyoruz. Dosya masrafsız, 24 aya 0,24, 36 aya 0,36, 48 aya 0,48 ve 60 aya 0,60 faiz oranları mevcut. Yüzde 1 KDV diliminde yer alan Maximoon’da kişiye özel ödeme planı uygulamamız bulunuyor.



Bahçeşehir bölgesini yatırım yapmak isteyenler için değerlendirebilir misiniz? Kira fiyatları ve satılık yeni konut fiyatlarına bakıldığında yatırımcıyı tatmin edebilen bir bölge mi?
Son dönemde inşaat sektöründe değer kazanacak ve gelir getirecek bölgeleri tercih etme yönünde bir eğilim hakim. Böyle bir eğilim her zaman vardı fakat geçtiğimiz bir kaç yıldan beri bu konu tercihlerde daha karar verici hale gelmeye başladı. Çünkü gayrimenkul alımı doğru değerlendirildiğinde ve doğru tercihler yapıldığında kârlı bir yatırıma dönüşüyor.
Projemizin de içinde bulunduğu Bahçeşehir hızla yükselen bir değere sahip. Yabancıların konut alımı için İstanbul’da en çok tercih ettiği bölgenin Bahçeşehir-Esenyurt bölgesinin olması bir tesadüf değil. Yabancı yatırımcı bölgenin değerini bizden daha iyi anladı ve kârlı yatırımlar yaptı. Bizim vatandaşlarımız ise geçtiğimiz yıl projelerin durdurulması ile itibar kaybeden bölgeye haklı olarak temkinli yaklaştılar. Ancak bugün geldiğimiz noktada tüm bu süreçler geride kaldı ve bölgedeki inşaat firmalarının projelerine devam ediyor olmasıyla Bahçeşehir-Esenyurt bölgesi kaldığı yerden yükselmeye devam ediyor.
Bölge oldukça avantajlı. Hem İstanbul’un kalabalığından uzakta, sakin hem de zengin yaşam alanlarına sahip. İhtiyaç duyulan her hizmete ve önemli transfer noktalarına kısa bir sürede ulaşılabiliyor. Bölgedeki fiyatlar sahip olunan imkanlarla kıyaslandığında yatırımcılara gerçekten çok tatmin edici geliyor. Bahçeşehir bölgesi önümüzdeki yıllarda çok daha parlak bir bölge olacak, yatırımcılarına çok kazandıracak. Bu nedenle yatırım yapmak için ideal bir bölge.



Son günlerde gündemi meşgul eden ve inşaat sektörünü de ilgilendiren operasyonların sektöre etkisi sizce nasıl olacaktır? Öngörünüz nedir? 2014'te konut fiyatlarında artış yönünde bir etkisi olur mu?
Ülkemizde yaşanan her gelişme ve her türlü olay tüm sektörleri etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkiliyor. Bahsettiğiniz olaylarda inşaat sektörü de gündeme geldi.  Bu konuyla yakından ilgili kişi ve kuruluşların açıklamalarını hep beraber dinledik. Fakat Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün bu ya da her ne şekilde, her ne sebeple olursa olsun darbe alması ülkemiz için de doğal olarak üzücü sonuçlara neden oluyor. Gündem ve dolayısıyla piyasalarda yaşanan değişimler yerli ve yabancı yatırımcıların kararlarını da etkileyebiliyor. Ülkemiz ekonomisinin sağlıkla yürümesi ve konut fiyatlarında radikal bir değişim yaşanmaması için her alanda istikrarlı olmamız gerekiyor. Konut fiyatlarıyla ilgili şu aşamada herhangi bir öngörüde bulunmanın sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.

2014'te inşaat sektörünü sizce neler bekliyor?
2013 yılındaki KDV düzenlemesi, Yeni Tüketici Kanunu, Yeni İmar Kanunu, 2B, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm gibi önemli gelişmelerin ardından 2014 yılı da inşaat sektörü açısından önemli ve belirleyici olacak. Özellikle yerel seçimlerden sonra konut sektörü daha da hareketlenecek. Ancak bu hareketliliği en çok etkileyecek olan kentsel dönüşüm girişimleri olarak karşımıza çıkacak. Aslında önümüzdeki 20 yıl boyunca kentsel dönüşümün yükselişini göreceğimizi söylemek mümkün.
Türk halkının konuta olan ilgisi, konutu ciddi bir yatırım aracı olarak görmesi ve deprem tehdidi altındaki eski binaları terk edip markalı projelerden yeni evler satın alma yönündeki davranış değişikliği neticesinde inşaat sektörü daha çok uzun yıllar büyüme trendi içinde devam edecek.

Konutta balon tartışmasında sizin fikriniz ne yönde? Sizce İstanbul'da konut ya da yeni konutlarda fiyat balonu var mı?
Bu aslında maliyete ve talebe bağlı olarak ve dolayısıyla projeden projeye değişir. Fakat genel olarak son yıllarda konut fiyatlarında yaşanan artışı balon olarak tanımlamanın çok doğru olmadığını düşünüyoruz. İstanbul hepimizin bildiği gibi jeopolitik konumu ve tarihi nedeniyle çok değerli bir şehir. Ülkemizin gelişimi İstanbul’un yurt dışındaki değerini de artırıyor, ayrıca bu şehrin her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden göç aldığını da unutmamak gerekiyor. Tüm bu nedenler İstanbul’daki konut fiyatlarını etkiliyor. Burada önemli olan tüketicilerin bilinçli bir şekilde hareket edip ilgilendikleri projeyi ve projeyi gerçekleştiren firmayı iyi araştırması ve doğru kıyaslayabilmesi. Çünkü firmaların yaklaşımı da konut fiyatlarını etkileyebiliyor. Örneğin biz Maximoon’da rezidans bloğumuzla üst düzey gurubuna hitap ettiğimiz gibi farklı blok ve daire tiplerimizle farklı bütçelere de hitap ediyoruz. Bunu yaparken ne inşaat kalitemizden ne de projemizin kalitesinden taviz vermiyoruz. Tüketici ve yatırımcıların değerini kaybetmeyen aksine değerlenen, evladiyelik evlere sahip olmalarını istiyoruz. Fiyatlarımızı da olabilecek en makul seviyelerde tutuyor, kişiye özel ödeme planları oluşturuyoruz. İnsanları daha kolay bir şekilde ev sahibi yapmak bizim için önemli.

2014 yılı için hayata geçireceğiniz projeleriniz var mı? Varsa hangi bölgelerde ve ne büyüklüklerde projeler olacak bunlar?
Maximoon projemizi tamamlayarak teslim etmeye odaklanmış durumdayız. Yanı sıra yine Bahçeşehir ve çevresinde arazi geliştiriyoruz. Gelecek dönemde yeni bir yatırımımız olabilir.

Son olarak; kentsel dönüşümle ilgili ne düşünüyorsunuz? Önümüzdeki günlerde kentsel dönüşümde yer alma gibi bir düşünceniz var mı?
Kentsel dönüşüm hem sektörümüzün daha da canlanması hem de insanlarımızın can güvenliğinin biran önce sağlanması için hayati önem taşıyor. Şu an İstanbul’da bulunan yaklaşık 2 milyon konutun ciddi bir bölümü risk altında. Acilen dönüştürülmesi gereken 300 bine yakın konut var. Kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek yeni projeler ve İstanbul’da planlanan yeni şehir projeleri sektöre ivme kazandıracak. 2012’de mortgage pazarında istedikleri büyümeyi gerçekleştiremeyen bankaların da umudu kentsel dönüşümde.

Ancak burada önemli olan kentsel dönüşümün bir binayı yıkıp yerine tekrar bir bina yapmak olarak düşülmemesi. Yolundan, alt yapısına, yeşil alanından sosyal donatılarına kadar her türlü ihtiyaç ve detayın düşünülmesi ve projelerde yer alması gerekiyor. Ayrıca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalı. Elbette inşaat sektörüne yön veren firmalardan biri olarak biz de kentsel dönüşüm projeleri üretecek ve bu konuda elimizi taşın altına koyacağız.