Konut Haberleri
19 Şub 2019 12:33 Son Güncelleme: 19 Şub 2019 13:36

'Konut satışlarının önündeki en büyük engel faiz'

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa satışların önündeki en büyük engelin faiz olduğunu bildirdi. 

'Konut satışlarının önündeki en büyük engel faiz'

Konut satışları Ocak'ta yıllık %24.8 azaldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa satışların önündeki en büyük engelin faiz olduğunu bildirdi. 

Bloomberg HT'ye konuşan Aşa "Faizle bağlı konut kredisi satışlarında %80 gibi düşüş söz konusu. Bu ciddi bir düşüş ve faizin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Aylık psikolojik sınır %1..Şu an %2 seviyelerinde geziyor, bu psikolojik sınırın 2 katı. Yani 300 bin TL'lik evin 600 bin TL gibi geri ödemesi var, bu da caydırıcı. Faiz engelini aştığımız zaman mesele kalmayacak çünkü ciddi şekilde alıcı potansiyeli var." diye konuştu.  

Aralık'ta satışların yükselişte kampanyalar, KDV tapu harcı gibi indirimlerin etkili olduğunu belirten Aşa "Bu kampanyalar uzatıldı ama kısıtlı ve bazı projeleri kapsıyor. Piyasanın asıl beklediği daha geniş kapsamlı bir kampanya. KDV indirimi etkili olmaya devam ediyor. Tapu haçları bence hala yüksek, biraz daha düşürülsün. 

Devlet bu konuda daha olumlu adımlar atar ve daha geniş yelpazeye hitap eden projelere destek sağlarsa bu işler çözülecek" değerlendirmesini yaptı.