Sektörel
18 Şub 2013 11:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:16

Konut satışlarında zamlar frenlendi

Konuta zam freni Stokla

Konut satışlarında zamlar frenlendi

2012 yılında 2+1 dairenin fiyatı yüzde 1,09 artırken, firmalar bu yıl kardan fedakarlık yapıp artışı yüzde 0,31'le sınırlı tuttu.

İnşaat firmaları 2013 yılının ilk ayında geçen yılın ilk ayına göre daha az konut üretmeyi tercih etti. Yeni projelerde ise konut fiyatları bir önceki yıla göre daha az yükseldi. Firmalar konuta zam yapmak yerine fiyatları çok artırmayarak satış hızını yukarı çekmeyi tercih etti.

2012 yılında bir önceki yıla göre 1+1 Daire tipinde 0,43'lük artış yaşanırken 2013'ün ilk ayında artış 0,16 oldu. 2+1 tipi konutlarda ise kampanyalı satışlar ve eldeki stokların eritilme cabası en çok bu tipte konut tercih eden kişilere yaradı.

2+1 tipi konutların fiyatı 2012'de 2011'e göre yüzde 1,09 artarken 2013'te firmalar bu tip konutlarda kar marjını aşağıya çekerek artışı yüzde 0,31 ile sınırlandırdı.

4+1'de durum farklı

Fiyat artışı önceki yıla göre en iyi 4+1'lerde sağlandı. Bu tip konutların üretiminin az olmasını fırsat bilen müteahhitler 4+1 konut tercihinde bulunan konut alıcılarına karşı diğer konut tiplerinde olduğu kadar cömert davranmadı.

Konut üreticileri projelerde az sayıda yer alan 4+1 konutlarda fiyatları diğer konut tipine göre daha rahat artırma imkanı buldu.

Böylece diğer konut tiplerinde yapılamayan artışlar 4+1 konutlara yapılan artış oranlarıyla nispeten dengelenmeye çalışıldı. Nitekim 2012 yılının ocak ayında yüzde 1,37 artan 4+1 konutların fiyatı 2013'ün ocak ayında yüzde 1,06 arttı.

Proje sayısı azaldı

Geçen yıl İnşaat Firmaları bir biri ardına yeni konut projelerini devreye koyarken bu yıl yeni konut üretimini de azalttı.

Geçen yıl ocak-şubat döneminde sadece İstanbul'da Markalı Konut üreticileri 50'ye yakın yeni projenin lansmanına çıkarken bu yıl aynı dönemde sayı 20'ye laşmadı.

Buna karşın sektöre yeni giriş yapan firmaların projeleri dikkat çekti. 2013 yılında sektöre yeni giriş yapan iki firma oldu. Bunlardan biri İzmir'de bir diğeri ise İstanbul'da konut üretimine başladı.

Sektöre İzmir'den giriş yaptı

İstanbul ve İzmir'de Arsa yatırımları yapan Echomar Sağlık Grubu İnşaat sektörüne el attı. Şirket ilk projesine İzmir'de başladı. 60 milyon lira yatırımla hayata geçirilen projeden 150 milyon lira ciro hedefleniyor.

Karma yapı konseptiyle inşa edilecek proje, 300 üniteli rezidans, alışveriş merkezi ve otelden oluşuyor. Daireler stüdyo, 1+1 ve 2+1 olarak konumlanıyor.

Nisan ayında satışlara başlanması planlanan konutların metrekare fiyatı 3 bin lira ile 4 bin lira aralığında olacak. Şu anda ciddi bir ön talep topladıklarını belirten Echomar Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serdar Mutlu proje bittikten sonra Kiralama konusunda da hizmet vereceklerini söyledi.

Projenin yönetimini ise özel bir şirket gerçekleştirecek. Proje toplamda 3 kuleden oluşacak. 2 kulede konut ve home ofisler, diğer blokta ise otel yer alacak. 80 mağazanın bulunacağı AVM blokların altında 2 katlı olacak.

Sağlıklı yaşam merkezi olmazsa olmaz

Echomar Genel Müdürü Özlem Mutlu Çetin de, projenin içinde sağlıklı yaşam merkezi kurmayı planladıklarını belirterek bu uygulamanın ardından kendi projelerinde ve diğer projelerde de bu merkezlerin sayısını artırmak istediklerinin altını çizdi. Özlem Mutlu Çetin, 2013'te 4 lokasyonda bu tür sağlıklı yaşam merkezlerini açacaklarını dile getirdi.

Turizimcilikten gayrimenkule

Bu yıl sektöre yeni giriş yapan bir diğer oyuncu ise Gürallar oldu. Turizm sektörünün yanı sıra çatı kaplama sistemleri, makine ve cam imalatı alanlarında faaliyet gösteren Gürallar Grubu, Kartal'da 200 milyon lira değerindeki Lapis Han'ı inşa ediyor. Proje 160 adet ofis ve 2 bin 500 metrekare ticari alandan oluşuyor.

Kartal Soğanlık metro istasyonunun çıkışında, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'na 700 metre mesafede yer alan Lapis Han, çocuklu çalışanlara yönelik olarak dizayn ediliyor.

Güneşli'de yükseliyor. Yeni oyunculardan bir diğeri ise Saray Grup. Şirket 20 bin metrekare Arsa içinde inşaatı başlanan Greenist Güneşli Evleri'nde 175 Daire bulunuyor.

1+1'den 5+1 dublekse kadar çok farklı tipte dairelerin bir arada harmanlandığı proje ile gayrimenkule Güneşli'den giriş yaptı. Proje 5 blok olarak tasarlandı. 75 ile 250 metrekare arasında büyüklüklere sahip dairelerin satışına başlayan Saray Grup, şimdiye kadar konutların yüzde 20'sinde satışı tamamladı.

Ankara'ya 184 metrelik kule

Ankara'da inşa edilen bir proje de farklı sektörden yatırımcıları bir araya getiriyor. Özçelik-İmaj-Tan ortaklığı ile kurulan İTO Yatırım tarafından Ankara Oran'da yeni bir proje yükseliyor. 184 metre yüksekliğindeki 48 katlı konut kulesi ve alışveriş merkezinin adı "OneTower" olarak belirlendi.

Oran'daki eski milletvekili lojmanları arazisinde kalan 193 bin metrekarelik parseli TOKİ'den satın alan İTO Yatırım, 184 metre yüksekliğindeki 48 katlı konut kulesi ile 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip 5 katlı alışveriş merkezini ve sosyal tesisi inşa edecek. Konut kulesinde 2+1'den penthouse'lara kadar değişik büyüklükte 306 rezidans daire yer alacak.

70 dönüm içinde yükselecek

Selimoğlu Group Çengelköy'de yeni bir projeye başladı. 70 dönüm alan içinde projelendirilen Çengelköy Park Evleri'nde villa rezidans ve ticari üniteler bulunacak. Villalar 89 adet olacak ve fiyatları 1 milyon 600 bin dolardan başlayacak. Rezidans bloğunda 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dubleks seçeneklerinden oluşan toplam 83 daire 252 bin dolardan başlayan fiyatlarla alıcıya sunulacak. Daire satın almak isteyenler anlaşmalı bankalar kanalıyla tapu teslimleri sırasında banka kredisi kullanabilecek. Çengelköy Park Evleri 'nin anahtar teslimleri 24 ay sonra gerçekleşecek.

Enerji tasarrufu yoksa ruhsat da yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, binaların performans yönetmeliğiyle alakalı işlemleri tamamladıklarını belirterek, "bu yönetmelikle beraber yapı ruhsat izinlerinin mutlaka hem suda hem de enerji kaynaklarıyla alakalı bir tasarruf süzgecinden geçerek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığına işaret eden Yıldız, binalarda elde edilebilecek yüzde 30 civarındaki bir tasarruf oranının Türkiye'nin önünü açacağını söyledi."Enerji Hanım" adıyla başlattıkları projeyle yalnızca beyaz eşyada 4 milyar liralık tasarruf öngördüklerini dile getiren Yıldız, 2012 yılında 1 milyon 100 bin civarında tasarruflu ve verimli A plus buzdolapları satıldığına dikkat çekti.

Enerji tasarrufu reklamları

Kendisinin özellikle enerji tasarrufuyla alakalı bütün konuların reklamında bulunabileceğini dile getiren Yıldız, Türkiye'de işletmeciliğin pahalı olduğunu ama ama işletmelerin yatırımlardan alacağı olduğunu aktardı.

İmzalar atıldı proje yakında

Emlak Konut GYO'nun Kartal arsası için düzenlediği ihaleyi kazanan Dap Yapı-Eltes İnşaat proje ortaklığı sözleşmeyi imzaladı. İçinde okul, AVM, hastane, rezidans, ofis ve cami gibi birçok farklı unsuru barındıracak olan ve önünde marina bulunan ilk karma projeyi hayata geçirmek üzere çalışmalar başladı. Arsa üzerinde toplam 141 bin 896 metrekare inşaat alanı bulunuyor. Bunun 122 bin 271 metrekaresi konut ve hizmet alanı, 11 bin 614 metrekaresi özel sağlık tesisi, 4 bin 501 metrekaresi özel eğitim tesis alanı ve 3 bin 509 metrekaresi ticaret alanı olarak yapılandırılacak.

Birincilik ödülünü kaptı

Keleşoğlu ve Gül İnşaat ortaklığı ile Esenyurt'ta projelendirilen ve inşaatın hızla devam ettiği Autopia, Mipim ve Architectural Review Dergisinin düzenlediği Future Awards 2013'de retail kategorisinde dünya birincilik ödülüne layık görüldü. Autopia 'da farklı metrekare alternatifleri bulunuyor. Projenin içinde otomotiv distribütörleri, 1. ve 2. el otomobil galerileri, otomobil yedek parça, aksesuar ve tuning ile ilgili pek çok alternatif bir arada sunulacak. Mağaza karmasında motosiklet, deniz araçları, bisiklet, akülü araçlar ve maket uçak aksesuarları da yer alacak. Toplam 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen proje, 125 bin metrekare satılabilir ve kiralanabilinir alana sahip 542 mağazadan oluşuyor.