Konut Haberleri
02 Ağu 2020 12:31 Son Güncelleme: 02 Ağu 2020 12:50

Konut satışlarına düşük faiz dopingi!

Kamu bankalarının başlattığı faiz kampanyası son dönemde durgunlaşan konut piyasasını hareketlendirdi. Tarihinde ilk kez birinci el satışlarda yüzde 0,64'e kadar inen konut kredisi faiz oranları beklemedeki talebi harekete geçirdi. Satışlardaki artışın devam edeceği öngörülüyor.

Konut satışlarına düşük faiz dopingi!

Kamu bankalarının başlattığı faiz kampanyası son dönemde durgunlaşan konut piyasasını hareketlendirdi. Tarihinde ilk kez birinci el satışlarda yüzde 0,64'e kadar inen konut kredisi faiz oranları beklemedeki talebi harekete geçirdi. Haziran ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre üçe katlanarak 190 bini buldu. Bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; Türkiye'de son yıllarda giderek yükselen konut fiyatları ev sahibi olmayı zorlaştırmıştı. Pandemi sürecinde daha da daralan piyasaları hareketlendirmek üzere kamu bankaları tarafından uygulanmaya başlayan faiz kampanyası hedefine ulaştı. Kampanya, sunduğu bir yıl ötelemeli, 15 yıla varan vade seçenekli ve yüzde 0,64'e kadar gerileyen faiz oranıyla tüketiciler için konut alımını cazip hale getirdi. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen yatırımcılar da kiralık ev arayışı yerine satılık ev arayışına geçti. Bu süreçte bahçeli, sosyal donatıları geniş alanlı projeler öne çıkarken, sosyal mesafe ve evden çalışmaya uygun evler tercih ediliyor.

Daha önce ülkemizde konut kredisi faizleri bu seviyelere hiç gerilememişti. Birinci el konut alımında yıllık faiz maliyetini yüzde 8ʻlere indiren bu kampanya ile enflasyon oranının altında bir oranla borçlanıp ev sahibi olma fırsatı sunulması yatırımcının alıma geçmesini sağladı. Bunun yanı sıra kampanyanın bir yıl ödemesiz bir dönem içermesi de konut kredilerinde ilk kez hayata geçirilen bir uygulama oldu. Mevduat faizlerinin çok düştüğü bir döneme denk gelen bu kampanya konut sektörünü harekete geçirdi.

BEKLEMEDEKİLER ALDI

Konut alımı yapmak isteyip de beklemede olan ve yüksek faiz oranları nedeniyle alım yapamayan tüketiciler uygulanan kampanyayı fırsat bilip konut alımına geçti. Bu süreçte kiralık ev arayışında olan tüketicilerin bile alım yaptıklarına dikkat çekiliyor.

Pandemi nedeniyle satışların düştüğü böyle bir dönemde haziran ayında satışlar birden yükselişe geçerken bu dönemde yapılan konut alımlarının yüzde 53'ü ilk defa ipotekli satış olarak gerçekleşti. Oysa bu oran geçmiş dönemlerde en fazla yüzde 45 seviyelerine ulaşmıştı. Haziran ayı içinde yapılan satışların yarıdan fazlasının ipotekli satış şeklinde gerçekleşmesi kampanyanın tüketiciler nezdinde ne kadar cazip bulunduğunun en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. Temmuz ayında hareketlilik biraz gerilese de bu kampanya sayesinde geçen yılki satış adetlerinin bu yıl da yakalanabileceğine vurgu yapılıyor.

REKOR SATIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 arttı ve 190 bin 12 adet konut satıldı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise yüzde 152 artarak 58 bin 632'ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,9. oldu. İpotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.286,9 artarak 101 bin 504'ü buldu. Böylece ipotekli satışların payı da yüzde 53,4 düzeyine yükseldi.

Yılın ilk yarısında 624 bin 769 adet konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 artış yaşandı. Haziran ayındaki artışla nisan ve mayıs ayındaki sıkıntılı dönemin telafi edilmesi hatta üzerine de çıkılmasıyla aslında 2020'de sektörün hedeflerini tutturmasinin önü açıldı.