Krediler
11 Oca 2024 09:00 Son Güncelleme: 11 Oca 2024 09:01

Konut satışları düştü: Düşük faizli kredi geliyor

Çok sayıda vatandaşın gözü kulağı yeni gelecek olan konut kredisi kampanyasında...

Konut satışları düştü: Düşük faizli kredi geliyor

İlk kez ev sahibi olacaklar için düşük faizli kredi başvurusu gündemde. Peki faiz oranı ne olacak? Kimler yararlanabilecek? 

Konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl ağustos ayında ilk defa konut alacaklar için düşük faizli kredi desteğinden söz edilmişti. Hükümet kanadında özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafında bu kampanyanın destekleneceğini çok fazla görmedik.

‘KONUT SATIŞLARI CİDDİ DÜŞÜŞ GÖSTERDİ’

Aslında şu anki genel piyasaya baktığımızda konut satışları ciddi bir düşüş gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarının yüzde 15 seviyesinde azaldığını söyleyebiliyoruz. Bunun en etkili unsurlarından bir tanesi toplam konut satışları içerisinde yüzde 5’e kadar gerileyen ipotekli satışlar diyebiliriz.

‘MÜTEAHHİTLER ÜRETİMLERİ YAVAŞLATTI’

İpotekli satışlarda yoğun düşüş inşaat sektöründe konut üretimi yapacak müteahhitleri de oldukça etkiliyor Birçok müteahhit ya yeni projelerini durdurmuş durumda ya da bu kapsamda aslında mevcut projeleri inşa ediyorlarsa da üretim kısmını yavaşlattılar diyebiliriz. Bu düşüşün önemli etkilerinden biri olarak inşaat üreticilerinin bir şekilde desteklenecek paketlerinin devamının sağlanması önemli bir ihtiyaç gibi duruyor.

Kredilerin de önemli oranda daraltıldığını görüyoruz. BDDK tarafından açıklanan haftalık raporlarda konut kredi hacmi ciddi anlamda düşmeye devam ediyor. 438 milyar TL seviyesine kadar geriledi. Mevduat faizlerinin mevcutta yukarı yönünün devam etmesi kişilerin gayrimenkul yatırımı tercihlerini etkiliyor. Bir yandan da barınma önemli bir kriz olarak karşımıza çıkıyor. Kiralık ve satılık daire arzının piyasada yeterince üretilemediği zaman bunun piyasada fiyatlarda yukarı yönlü etkilerini geçtiğimiz dönemlerde gördük.

Türkiye’de gerek boşanma gerek evlenme gerekse de nüfus artışı ile beraber 800 ile 1 milyon civarında yeni konut arzına ihtiyaç var. Kentsel dönüşümde deprem bölgesinde yapılan konutlar da baz alındığında bu sayının 1 milyon 350- 1 milyon 400 bin üretim hedefine ulaşması gerektiğini görüyoruz. Üretim tarafında istatistiklere baktığımızda düşüş devam ediyor.

BEKLENEN KAMPANYADA FAİZ ORANI NE OLACAK?

Yeni dönem içerisinde sürdürülebilir bir mortgage sistemine ihtiyaç var. Faiz oranları şu anda özel bankalarda aylık olarak 2.85 seviyelerinde. Bu yıllık ve kümülatifte ciddi bir karşılığa denk geliyor. Bu rakamlar üzerinden tüketicilerin uzun vadeli borçlanması pek mümkün gözükmüyor. Beklenen oranlar aylık yüzde 1.50 seviyelerinde, belki vade 120 ay yerine daha uzun vade de olabilir.

KREDİ KAMPANYASINDA ŞARTLAR NE OLACAK?

İlk etapta üretimi desteklemek adına ilk kez ev alacak kişiler için bazı kriterlerle evlere kredi tahsisi açılabilir. Kredilerin olumsuz yönde kullandırılmaması amacıyla ek kriterler getirilebilir. Kişinin kendisi ve çocukları adına bir taşınmazının olmaması, belli bir süredir o ilde ikamet ediyor olması, aldığı konutu kiraya vermeyip o konutta oturma ile ilgili zorunluluklar getirilmesi gibi farklı başlıklarda düzenlemeler yapılabilir."