Konut Haberleri
26 Şub 2018 16:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

Konut satış rakamları şişiriliyor mu?

Konut sektörü için kritik önem taşıyan ‘ilk satış rakamları’na ilişkin önemli bir iddia ortaya atıldı. TUİK istatistikleri çıkarılırken müteahhitlerin kat karşılığı ev sahipleri ile yaptığı anlaşmaların da ilk satış verilerine işlendiği öne sürüldü.

Konut satış rakamları şişiriliyor mu?
MKON-İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, TUİK istatistiklerindeki ilk konut rakamlarının şişirildiğini iddia etti. Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ın Aydın’ın iddialarından yola çıkarak bugünkü köşesinde yer verdiği bilgilere göre; müteahhitlerin ev sahipleriyle yaptığı kat karşılığı anlaşmalardaki konutlar da satışlara dahil ediliyor ve haksız yere harç alınıyor. 

Dünya Gazetesi yazarı Aktaş’ın köşesinde yer alan şu bölümler özellikle dikkat çekiyor:

"Müteahhitler özellikle son yıllarda özkaynakları yetersiz olduğu için arsa temininde kat karşılığı sözleşmelere daha fazla ağırlık vermektedirler. Bu uygulamada müteahhit inşaatı yapınca kendisine düşen daireleri arsa sahiplerinden almak üzere sözleşme düzenlenir.
Kat irtifakı da doğal olarak tapu kaydındaki arsa malikleri üzerine kurulur. Müteahhitler de arsa malikleri adına kurulan bu bağımsız bölümlerden kat karşılığı sözleşmelerine göre kendilerine ait daireleri almaktadırlar.

İşte ilk el satış sayılarında (köpükleme de denilen) arsa sahibi ile müteahhit arasındaki paylaşım (bölüşüm) konutları da yer almaktadır.

Kat karşılığı sözleşmeye göre müteahhidin inşaatını yaparak hak ettiği bu daireler istatistiklere ilk el konut satışı olarak geçmektedir. Üretilen her dört konuttan birinin bu şekilde kat karşılığı sözleşmeyle oluştuğunu tahmin ediyoruz. Bu konuda bir istatistik de yok."

İLK SATIŞLARI ŞİŞİRİLİYOR

Ali Aydın mektubuna ilk satışların şişirildiği görüşünü dile getirerek şöyle devam ediyor:

"Tapu idareleri de kat karşılığı sözleşmelerle elde edilen bu konutların satış olmadığını, paylaşım/bölüşüm olduğunu net bir şekilde biliyor. Ne var ki bu durumdaki konutlar için satış denilerek haksız yere harç alınıyor. Üstelik, bu konutlar ilk satış sayılarak ilk satış sayıları şişiriliyor.
Bu dairenin piyasa satış bedeli üzerinden tapudaki kaydında cinsi mesken bile olmadan kat irtifakı tapu işleminden dolayı yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan olmak üzere yüzde 4 tapu harcı alınıyor. Bu paylaşılan daireler zaten esas alıcıya satılacağından yine aynı şekilde yüzde 4 tapu harcı ödenmesi gerekecektir. Yani aynı daire için yüzde 8 harç ödenmesi söz konusudur."