Konut Haberleri
05 Şub 2015 16:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:22

Konut piyasasında balon yok

Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporuna göre, Türk konut piyasasında fiyat artışı konut balonu oluşturmaktan oldukça uzak..

Konut piyasasında balon yok
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporununun ikincisini yayımladı. rapora göre, Türkiye genelinde konut pityasasında meydan gelen artışın özel durumlardan kaynaklandığı ve balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtilerek, Türk konut piyasasında balon omadığının altı çizildi.

Raporda, Türkiye'de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başladığı belirtilerek, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirtiği ve yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının sürdüğü belirtildi.

Orta ve orta alt gruba yönelik konut ihtiyacının yoğun olarak devam ettiği belirtilen raporda, orta üst ve lüks segmente talepte yavaşlama olduğunun söylenebileceği ifadeleri yer aldı.

Türk inşaat ve konut sektörünün büyüyen Türkiye'de lokomotif sektörler olmaya devam edeceğinin vurgulandığı raporda, fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiği, her varlık türünde fiyatların daima artış veya azalış göstermesinin mümkün olmadığı belirtildi.

2013 yılı sonu ile başlayan konut talebi zayıflığının faiz, kur artışı, seçimler ve dış değişimlerden kaynaklandığının bir kez daha belirtildiği raporda, konut talebinin 2014 Ağustos ayından itibaren artış trendine girdiği, Ocak-Kasım 2014 arası, Türkiye'de günde 3 binin üzerinde, saatte 130, dakikada ise 2'in üzerinde konut el değiştirdiği belirtildi.