Konut Haberleri
16 Mayıs 2014 11:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:03

Konut kredisi kullanırken bunlara dikkat edin!

Bu yılın başından beri yükselişte kalan kredi faizleri piyasanın seyrinde frene basmasına neden oldu. Yılın 2 çeyreğinde bulunduğumuz şu günlerde ortalama %1,05 civarında seyreden krediler ev alacakları de bekleme moduna geçirmiş durumda.

Konut kredisi kullanırken bunlara dikkat edin!
2014 yılı başından beri yükselişte kalan kredi faizleri piyasanın seyrinde frene basmasına neden oldu. projepedia'ya açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Danışmanı Ata Süzan, yılın 2 çeyreğinde ortalama %1,05 civarında seyreden krediler ev alacakları de bekleme moduna geçirmiş durumda olduğunu söyledi ve ekledi: "Kredi kullanacaklar %1 bandının altını beklemeye koyuldu gibi.

Kredi kullanırken pek çok bilinmediklerle karşılaşan gayrimenkul almayı düşünenlere ince bir nokta olan ekspertiz raporu hakkında yaşanan krizlerden bahsetmek istiyorum.

Örneğin bir ev beğendiniz almak istiyorsunuz ve paranız ancak konut değerinin % 25'ine yetmekte ve kalan miktarı kredi kullanarak tamamlamak istiyorsunuz. Alacağınız evin fiyatı 200.000 TL olsun sizin cebinizde 50.000 TL birikmiş paranız var, bu parayı da kullanacağınız konut kredisinin peşinatı olarak düşünüyorsunuz ve bankaya müracaat ettiniz. Ekpertiz görevlendirildi ve raporu hazırladı, bu raporu hazırlarken çevre koşulları ve konutun konumunu değerlendirerek bankaya teslim etti. O ana kadar eksperin vermiş olduğu kıymet bedelini bilmeniz mümkün değil. Çok büyük bir ihtimalle eksper değeri alacağınız 200.000-TL lik evin değerinin altında kalacaktır. Örneğin 150.000 TL değeri vardır diye rapor edilmiş ise sizin evin sahibine ödemeniz gereken tutar bankanın vereceği krediden arta kalan %25 oranı olan 37.500 TL ve mal sahibine ödemeniz gereken fark olan 50.000 TL'dir yani toplam peşinat olarak 87.500 TL vermeniz gerekecektir. Eğer bütçeniz kısıtlı ise böyle bir alışverişe girmeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğum hesabı baştan çok iyi hesaplamalı, kredi müracaatınız olumlu olsa da peşinatı toplayıp ödeyemeyecek duruma düşerseniz banka sizden dosya ve ekpertiz masraflarını da alarak krediyi iptal edebilir.

Bu nedenle kredi kullanırken ekspertizin raporunda beyan edeceği gayrimenkulün değerinin düşük olabileceğini size ek bir ödeme daha çıkartacağını en başından hesaplamalısınız."