Konut Haberleri
17 Eyl 2015 07:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:25

Konut kredisi kullanacaklara kötü haber!

Konut kredisi faiz oranları artışına devam ediyor. Uzmanların görüşlerine göre bu artış devam edecek...

Konut kredisi kullanacaklara kötü haber!
Konut kredisi faiz oranlarında artış devam ediyor. Geçtiğimiz güncellemede 5 banka faiz oranlarını arttırmış ve en düşük faiz oranı yüzde 1,11'den yüzde 1,15'e çıkmıştı. Bu güncellemede ise tek bankada faiz oranı değişim yaşadı.

Dövizin güçlü yükselişi FED'den beklenen açıklama, belirsizlik ve terör faiz cephesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Piyasalarda yaşanan bu belirsizlik ve dalgalanma kredilerde de dalgalanmaya sebep oluyor.

1 yılda ne kadar yükseldi?

Adım adım yükselen konut kredisi faiz oranları ilkbahardan sonbahara geçen süre içinde 230 baz puanlık bir artış yaşadı. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar 2014 yılının Eylül ayında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,22 oranında arttırdı ve 1,15'e kadar çıkmasına sebep oldu.

Geçen yıl 120 ay vadelendirmede konut kredisi faiz oranları en yüksek yüzde 1,45'e kadar çıkıyorken bu yıl yüzde 1,40'a kadar yükseliyor.Yıllık ortalama faizlere baktığımızda konut kredilerindeki artış yüzde 2.33 oldu.

Konut kredisi maliyeti 16 bin TL'ye çıktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rakamlarına göre bankaların kullandırdığı kredi oranları ciddi artış gösteriyor. Bu yükselişlere bakarsak 100 bin liralık 10 yıl vadeli konut kredisi maliyeti yaklaşık 16 bin lira yükseldi.

Konut kredisi faiz oranları ne kadar çıkacak?

2015 yılının son çeyreğine girdiğimiz bu dönemde dolar, euro, altın ve faizlerdeki belirsizlik de konut kredisi faiz oranlarını etkileyecek gibi görünürken bir diğer etken de iç politik gündem ve en önemlisi FED'in kararı olacaktır. Ancak yükselişin en düşük faiz oranı için 1,30'lara kadar çıkacağı da öngörülüyor.

Hal böyleyken bankaların kampanyaları devam ederken inşaat firmaları da kendi geliştirdikleri yöntemlerle firma bünyesindeki senetlerle konut alıcısına bir açıdan yardım etmeye, alternatifler üretmeye çalışıyor.

Konut kredisi faiz oranları güncel!

120 ay vadelendirmede konut kredisi faiz oranlarının son durumuna baktığımız zaman da en düşük ve yüksek faiz oranlarında bir değişiklik görünmüyor. Kredi faiz oranları kapsamında Finansbank'ın ise yüzde 1,16'dan yüzde 1,20'ye kadar yükseldi.



Kübra GENÇ/Emlakeki.com