Konut Haberleri
14 Eyl 2020 12:31 Son Güncelleme: 14 Eyl 2020 12:40

Konut kredisi faizlerinde yükseliş sürüyor! Psikolojik sınır yine aşıldı

Konut kredisi faiz oranları arttı. Konut kredisinde tarihi düşük seviyelerin uygulandığı kampanyalar sona erince, faizler yeniden yüzde 1 seviyesine çıktı.

Konut kredisi faizlerinde yükseliş sürüyor! Psikolojik sınır yine aşıldı

Kamu bankalarının Haziran'da hayata geçirdiği tarihin en düşük seviyeli konut kredisi faiz oranlarının uygulandığı kampanya Ağustos'ta sona erdi. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; sıfır konutta yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74 oran sunan, bir yıl ödemesiz dönemli ve 180 ay vadeli kampanya konuta rekor talep oluşturmuştu. 

Haziran ve Temmuz aylarında hem satılarda hem de kredi kullanımında rekorlar kırıldı. Düşük faizli konut kredisi kampanyasının bitmesiyle konut kredisi faiz oranları yeniden psikolojik sınır olan yüzde 1 seviyesine yükseldi. Konut kredisi faiz oranları aylık yüzde 0.99-1.09 arasında seyrediyor. Özel bankalarda ise aylık yüzde 1.15 ile 1.80 arasında oranlar uygulanıyor.

Sıfırda avantaj
 
Faiz oranları ev alacak vatandaşlar için önemli bir etken. Faizler yükseldiğinde talep azalıyor, faizler düştüğünde talep artıyor. Peki şu andaki seviyelere göre kredi kullanırsanız ödemeleriniz ne kadar olur? Kamu bankalarından sıfır konutlar için yüzde 0.99 üzerinden 120 ay vadeli 100 bin TL kredi çekildiğinde aylık 1.427 TL taksit ödersiniz. 10 yılın sonunda toplam ödeme tutarı ise 171.333 TL olur. 
 
İkinci elde durum
 
İkinci el konut kredisinde ise oranlar daha fazla. Kamu bankalarında ikinci el konut için yüzde 1.05 faiz oranı uygulanıyor. Buna göre 120 ay vadeli 100 bin TL kredi çekildiğinde aylık 1.469 TL taksit ödeniyor. 10 yılın sonunda toplam ödemeniz ise 176 bin 353 TL oluyor. Piyasadaki ortalama oran olan yüzde 1.1 üzerinden kredi çekildiğinde ise aylık 1.504 TL, toplamda 180 bin 591 TL ödenir. 
 
Fiyat artışı sınırlı
 
Faiz oranları tarihi düşük seviyelere gerileyince bazı fırsatçılar ortaya çıkmış, ev fiyatları fahiş şekilde zamlanmıştı. Fiyatlarda Fakat faiz oranları artınca kredinin maliyeti arttı, bu da talebi azalttı. Talep durgunlaşınca fiyat fırsatçıları da piyasadan çekildi. Konut fiyatlarında aylık artışlar sürse de artış geçen aya göre sınırlı oldu. 
 
37 günde satış
 
Ağustos'ta Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yıla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne düştü. 
 
Yüzde 3.8 artış
 
Ağustos'ta fiyatlar Temmuz ayına göre yüzde 3.8 artış gösterdi. Temmuz'da ise bir önceki aya göre artış ortalama yüzde 7 olarak kaydedilmişti. 

İstanbul’da Ağustos ayında ortalama satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3.3 artış gösterdi. 

Ankara’da ise satılık konut fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya oranla yüzde 2.3 arttı. İzmir’de de ağustos ayında satılık konut fiyatları temmuz ayına göre yüzde 3.2 yükseldi.