Krediler
09 Tem 2019 12:29 Son Güncelleme: 09 Tem 2019 12:33

Konut kredisi faizlerinde indirim beklentisi

Konut kredisi faiz indirimlerinin hızı haftaya düşüşle başlasada TCMB'nin faiz indirim ihtimalinin yükselmesi ile konut kredisi faiz indirimi beklentileri arttı.

Konut kredisi faizlerinde indirim beklentisi

Hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya medyada yer alan haberlere göre Politika Faizlerinde indirime gitmemesi nedeniyle görevden alındı. Haberin etkisiyle piyasaların açışında kur sert şekilde yükseldikten sonra gün sonuna doğru tekrar geriledi. 

TCMB Başkanlığında yaşanan olay sonrasında Temmuz sonunda gerçekleşecek Para Politikası Kurulu Toplantısında haftalık repo faizlerinin indirimi ihtimali güçlendi. 2018 Eylül ayından itibaren haftalık repo faizleri yaklaşık 10 aydır yüzde 24 seviyesinde seyrediyor. 

Enflasyondan yaşanan düşüş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim çağrısı sonrasında Merkez Bankası Başkanının da değişmesi Temmuz toplantısında faiz indirimi gerçekleşmesi ihtimalini oldukça arttırdı. 

Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirim uygulaması kredi faiz oranlarını da kısa sürede etkileyecektir. Bankaların kaynak erişim maliyetleri ve likidite üzerinde oldukça etkili olan haftalık repo faizlerinin düşmesi ile faiz oranlarında sert düşüşler izlenebilir. 

Para politikası kurulu faizlerinde düşüş beklenirken kredi faiz oranları da güncel piyasa koşullarında da düşmeye devam ediyor. Dün itibariyle son bir ayda konut kredisi faiz oranlarında indirim uygulayan banka sayısı 13’e yükseldi. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması 9 Temmuz itibariyle yüzde 2’ye geriledi. En düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.54’e düşerken, en yüksek faiz oranı ise yüzde 2.58’e indi. Temmuz ayında son açıklanan TÜFE verilerine bağlı olarak ise Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları yüzde 1.5’e geriledi.

Bazı ekonomistlerin beklentilerine göre faiz indiriminin ardından enflasyon oranlarının yıl sonuna kadar tek haneli rakamlara düşmesi bekleniyor. Beklentilerin gerçekleşmesi durumda Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları konut kredisinde psikolojik seviye olan yüzde 1’lere yaklaşabilir. 

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

En uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 150.000 TL tutarda 5 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık taksit tutarları 3.800, 10 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri ise 2.700 TL’ ye denk geliyor. Kredinin 10 yıl vadede toplam geri ödemesi ise 330.000 TL’ ye karşılık geliyor.