Krediler
15 Ağu 2020 11:01 Son Güncelleme: 15 Ağu 2020 11:04

Konut kredilerinde yükseliş devam edecek mi?

Dövizdeki ani yükseliş ve ekonomideki dalgalanmalar sonrası Merkez Bankası’nın attığı adımlar, konut kredilerini yükseltti. Ucuz para devri sona ererken, yeni oranlar sonrası vatandaş hem zamlı fiyat hem de yüksek faiz oranı ile karşı karşıya kaldı.

Konut kredilerinde yükseliş devam edecek mi?

Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar ve kurdaki artışın ardından Merkez Bankası'nın attığı parasal sıkılaştırma adımları, piyasa faizlerinde hatırı sayılır yükselişler yarattı. Kamu bankalarının başlangıçta yüzde 0.64 olan kampanya faizi; sıfır konut için aylık yüzde 0.87'ye olurken, ikinci el konutta faizlerin yüzde 0.94'e çıktı. Özel bankalarda ise konut kredisi faizleri yüzde 0.93 ile 1.54 arasında değişiyor.

GÜNCELLEMELER DEVAM EDECEK

Merkez Bankası'nın (MB) enflasyon baskısı nedeniyle sonbaharda faiz artırımına gidebileceğini dile getiren Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, bankaların mevduat ve kredi faiz oranlarını güncellemeye devam edeceklerini kaydetti. Gündoğdu, “Kamu bankalarının piyasa faizinin altında faizle kredi kullandırma alanı artık kalmadı. Küçük yatırımcı çektiği kredi ile altın aldı, tüketime harcadı. Tüm bunların etkileri önümüzdeki dönemlerde hissedilecek. Kredi faizlerinin tekrar düşmesini beklemiyorum. Ucuz para bulmanın zor olduğu bir döneme girdik” ifadelerini kullandı.