Krediler
16 Nis 2019 14:25 Son Güncelleme: 16 Nis 2019 14:29

Konut kredi faizlerindeki yükseliş sürecek mi?

TL’nin değer kaybına devam etmesi ve repo faizlerinin yüksek seyri karşısında riskleri artan bankalar kredi faiz oranlarında artışa devam ediyor

Konut kredi faizlerindeki yükseliş sürecek mi?

Piyasalarda son haftalarda TL güven ve değer kaybı yaşıyor. İstanbul'da seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi, Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik yaratıyor olması ve açıklanan reform paketinin detaylarına ilişkin soru işaretleriyle TL' de satış baskısı sürüyor.

Dolar/TL bu belirsizliklerle Cuma günü benzer para birimlerinden negatif ayrışarak 5.82' yi aşmış, günü 5.75'ın hemen üzerinde tamamlamıştı. Yeni haftada da 5.80 seviyesinde denge arayışında. 

TL'nin Cuma günü görülen en yüksek seviye itibarıyla dolar karşısında bir haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 3.5, seçimden bu yana kayıplar yüzde 4.6, yılbaşından bu yana ise yüzde 9.1 oldu. Bu verilere göre TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara daha çok değer kaybetti.

Dolar/TL haftanın ilk gününde 5.79/5.81 seviyesinde işlem gördü. Hafta açılışı sonrası yükseliş yaşayan BITS-100 95.3 seviyesinde seyrediyor. Haftalık repo faizleri 25.20, gecelik repo faizleri ise 24.90 düzeyinde.

TL’nin değer kaybına devam etmesi ve repo faizlerinin yüksek seyri karşısında riskleri artan bankalar kredi faiz oranlarında artışa devam ediyor. Nisan başından itibaren 7 banka konut kredisi faiz oranlarında artışa giderken, içinde bulunduğumuz haftanın ilk işlem gününde de İNG Bank’tan konut kredisi faiz oranlarında artış haberi geldi. 

Uzmanların değerlendirmesine göre TL yaşanan değer kaybı ve piyasadaki belirsizlikler sürdükçe kredi faizlerindeki artışının hızlanması olası. Kredi faiz oranlarında hareketin yakın vadeye aşağıya yönelmesi beklenmiyor. 

 Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre bankaların  konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.9 seviyesinde. En uygun konut kredisi faiz oranları kamu bankalarının ortak kampanyası kapsamında Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank tarafından yüzde 1.28 olarak uygulanıyor. 

Ayrıca kampanyalı banka gayrimenkulü konut satışları için HalkBank ve VakıfBank yüzde 0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. Türkiye Finans Katılım Bankası da kampanyalı banka mülkü konut satışlarında yüzde 0.99 kar payı oranı ile konut finansmanı sunuyor. 

En düşük tabela konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1.28 üzerinden 10 yıl vadede 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin vade sonunda toplam ödemesi 490.600 TL’ ye karşılık geliyor. Kredinin aylık taksit tutarları ise 4.100 TL oluyor.