Krediler
01 Haz 2019 17:27 Son Güncelleme: 01 Haz 2019 19:26

Konut kredi faizleri yükselmeye devam edecek mi?

. Son haftalarda sürekli yükselen konut kredisi ilerleyen günlerde de yükselmeye devam edecek.

Konut kredi faizleri yükselmeye devam edecek mi?

Konut kredisindeki faizin yükselişi son zamanlarda gündemden düşmüyor. Konut kredisi faizleri 10 haftadır sürekli yükseliş gösteriyor. Konut kredisi faizinin yükselişe devam edip etmeyeceği merak ediliyor. 2018'de yaşanan ekonomik krizi sonucu yükselen faizlerin 2019 yılının başlarında az da olsa bir düşüş gösterdi. Bankaların verdiği krediler ekonominin iniş ve çıkışlarından, döviz kurlarından, ekonomi ile ilgili olan en ufak dalgalanmalardan hemen etkileniyor. 

En riskli kredi olan konut kredisi bu faiz oranlarının yükselişindeki en hızlı yükselen ve durmayan kredi olarak belirlendi. Merkez Bankası para politikası üzerine faizler kademeli şekilde yüzde 22.5 yükselecek. Merkez Bankasının bu politikası üzerine 10 banka kredi faizlerinde artış gerçekleştirdi. Artıştan sonra yapılan ihaleler ile faiz oranlarında yavaş yavaş düşüşler yaşandı. İhaleler sonrası döviz kuru düzelmeye başlamıştı fakat çok geçmeden tekrar 6.15'i gören kur tekrar artış yaşanmasına neden oldu. 

Yükseliş eğilimi devam edecek

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı bu konu ile ilgili yeni bir adım attı. Türk parası olmayan paraları zorunlu karşılık oranlarının puanlarını yükseltti. Haberport.com'da yer alan habere göre, bu adım sayesinde Merkez Bankası döviz kurlarının yavaş yavaş düzelmesi bekleniyor. Döviz kurlarının düşmesi üzerine bankalar piyasada bulunan likiditeyi azaltacağını düşündüğü için konut faizlerinin de yükseleceğini belirtiyor. Son haftalarda sürekli yükselen konut kredisi ilerleyen günlerde de yükselmeye devam edecek.

28 Mayıs günü itibariyle konut kredisi faizleri yüzde 2.13 olarak belirlendi. Konut kredileri arasında en düşük faizi 1 bin TL ile sınırlı kredi çekimleri için yüzde 1.55 şeklinde uygulanıyor. 100 bin TL üzerinde olan konut kredileri için bu faiz oranı yüzde 1.65 olarak belirlendi. Belirlenen faiz oranlarının yıllık maliyetleri yüzde 20.6'dır. 

En düşük konu kredisi nasıl hesaplanır?

En düşük faiz oranı için 300 bin TL değerinde konut kredisi almanız gerekiyor. Bu konut kredisini 10 yıl taksitle ödeniyor. 10 yılın sonunda 300 bin TL olarak aldığınız krediyi 700 bin TL olarak ödemiş olursunuz. Aylık 5 bin 800 TL civarına denk geliyor.